Križevački sunčani krovovi proglašeni najboljim projektom na natjecanju Klimatski prvak jugoistočne Europe

Projekt Križevački sunčani krovovi osvojio je priznanje i novčanu nagradu od tisuću eura na natjecanju “Klimatski prvak Jugoistočne Europe”, kao jedan od najboljih u području dekarbonizacije. Nagrada je još samo jedna u nizu potvrda kvalitete projekta, rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško na svečanom proglašenju u Sarajevu. Natjecanje je održano u sklopu projekta „Klimatski mostovi“ čiji je glavni cilj jačanje transnacionalne suradnje za zaštitu klime u području regije Jugoistočne Europe.

Aktivnosti u području zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u Križevcima, u Sarajevu je predstavila savjetnica za energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i prostorno uređenje u Gradu Ivana Dubravec. Podsjetimo da je projektom Križevački sunčani krovovi 2018. godine na krov Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci postavljena solarna elektrana koju su financirali građani grupnim ulaganjem. Potreban iznos od 230 tisuća kuna prikupljen je u samo deset dana. Elektrana ima kapacitet 30kW i očekuje se da će smanjiti emisiju CO2 za 30 tona. Godinu kasnije, građani su za samo dva dana prikupili dodatne 172 tisuće kuna za elektranu na krovu Gradske knjižnice.

Na projektu Križevački sunčani krovovi Grad Križevci je surađivao sa Zelenom energetskom zajednicom uz podršku Regionalne energetske agencije Sjever, NVO Terra Hub, Greenpeace, REScoop i Energy Cities.

Vezano

Komentari su zatvoreni.