Pohvaljeni križevački jubilarni darivatelji krvi

Nacionalni je dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a naša županija je već deset godina najuspješnija u Hrvatskoj po broju davanja na broj stanovnika. Križevčani su veliki humanitarci i među njima ima onih koji krv daruju redovito – muškarci četiri, a žene tri puta godišnje. Za jubilarne dobrovoljne darivatelje, uoči njihovog dana, gradonačelnik Mario Rajn sinoć je priredio prijem na kojem im je zahvalio na humanosti.

Za 75 davanja plaketama su nagrađeni Zvonimir Šinko, Krunoslav Dubrava i Marijan Gudić, za 55 davanja Draženka Lendl i Milkica Vlah, za 50 davanja Stjepan Budinski, Tomislav Kranjčević, Milan Latković, Zdravko Martinčević, Rudolf Teški i Tomislav Trninić, za 40 davanja Tomislav Adam, Tomislav Ciglarić, Dinko Grdić, Miro Levak, Tomislav Matosović, Dražen Međimorec, Krunoslav Mikec, Denis Mikšić, Branko Nemčić, Matija Prepolec i Stjepan Vadla, za 35 davanja Gordana Benković, Ankica Ledinski i Durđica Mateković te za 25 davanja Valentina Špoljarec.

Obiteljsku zahvalnicu dobile su obitelji Lepčić i Kossi, dok su Marijan Rošker, Aleksa Novoselec, Barbara Baneković i Milica Bartolec dobili završne zahvalnice. Pohvaljeni su i naši sugrađani koji su se ove godine pridružili krvotoku solidarnosti, njih tridesetak koji su prvi put darivali krv. S tom brojkom, rekla je predsjednica Županijskog društva Crvenog križa Đurđa Trbus, možemo biti zadovoljni jer je broj novih darivatelja višestruko veći od onih koji više ne mogu davati krv. Svim darivateljima čestitali su i zahvalili i ravnateljica GDCK Križevci Antonija Pukec, predsjednik GDCK Franjo Husinec, županijski pročelnik Darko Masnec i gradonačelnik Mario Rajn.

Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se od 1953. kad je na taj dan u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju. U Križevcima se krv organizirano prikuplja više od 60 godina i registrirano je 1040 dobrovoljnih darivatelja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.