Francuski filmovi besplatno u Kinu Križevci

Kino Križevci od ove je godine uključen u festival francuskog filma Rendez-vous au cinema kojeg već nekoliko godina zajednički organiziraju Kino mreža i Francuski institut, a Križevčanima donosi pet besplatnih projekcija ovaj i sljedeći tjedan. U našem kinu program počinje u srijedu 19. listopada romantičnom psihološkom dramom Jean-Jacquesa Beineixa “Betty Blue” iz 1986. godine. Inspiriran romanom “37,2 ujutro” Philippea Djiana, film je osvojio gledatelje diljem svijeta i mladoj Beatrice Dalle donio međunarodnu slavu.

U četvrtak se gleda alžirsko-francuski politički triler Coste-Gavrasa “Z” iz 1969. Film predstavlja fiktivnu verziju događaja vezanih uz atentat na grčkog demokratskog političara Grigorisa Lambrakisa 1963. godine. Svojim satiričnim pogledom na grčku politiku, kao i crnim humorom te depresivnim završetkom, film vjerno prikazuje društveno-političku situaciju oko grčke vojne hunte. Uz izvrsne reakcije kritičara, dobio je i niz nagrada, a ostao je zapamćen kao prvi film u povijesti koji je bio nominiran i za Oscar za najbolji film i za Oscar za najbolji strani film.

Francuski filmovi prikazivat će se i sljedeći tjedan od srijede do petka, kad je na redu crtić. Kao novi naslov, na festivalu će se moći pogledati i povijesna komična drama “Uslast” Érica Besnarda, o kuharu Pierreu koji, uz pomoć mlade i zanimljive žene, nakon otkaza pronalazi snage osloboditi se položaja sluge i otvoriti prvi restoran u povijesti. Rendez-vous donosi i neobičan prvijenac Emmanuela Marrea i Julie Lecoustre, komičnu dramu “Baš me briga” s Adèle Exarchopoulos u glavnoj ulozi. Film prati mladu stjuardesu u niskobudžetnoj kompaniji koju iznenadni otkaz vraća u rodni grad iz kojeg je pobjegla.

Svi filmovi u sklopu festivala Rendez-vous au cinema prikazuju se u 20 sati, osim crtanog filma “Slavna invazija medvjeda na Siciliju” u petak 28. listopada u 17 sati. Ulazak je besplatan uz obaveznu rezervaciju karata na stranici kino.krizevci.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.