Novi naslovi u križevačkoj knjižnici

Stručno-znanstveni odjel

POSLIJE APOKALIPSE / Srećko Horvat; s engleskoga prevela Dora Held. – Zagreb: V.B.Z., 2022.
U ovom postapokaliptičnom putovanju filozof Srećko Horvat poziva na istraživanje apokalipse kao „otkrivenja“, prije negoli u njezinu kolokvijalnom značenju „kraja“. Jer jedini način da se kraj – odnosno opće izumiranje – spriječi taj je da osvijestimo i adresiramo niz međusobno povezanih prijetnji, poput klimatske krize, nuklearne opasnosti i aktualne pandemije. Knjiga skicira filozofski pristup nošenju s onim što Horvat, posuđujući termin iz klimatske znanosti i dajući mu teološki obrat, naziva „eshatološkim prekretnicama“. To više nije samo nuklearno doba ili klimatska kriza, nego njihov sudar, zajedno s raznim drugim velikim prijetnjama – ne samo pandemijom, nego i virusima kapitalizma i fašizma.
Horvat tvrdi da je aktualno „otkrivenje“ jednostavno i dosad neviđeno: alternative više nisu socijalizam ili barbarstvo, već je jedina alternativa danas radikalna reinvencija svijeta, ili masovno izumiranje. Poslije apokalipse nije samo žuran poziv da oplakujemo sutrašnje mrtve danas, nego i na to da se borimo za našu budućnost dok još možemo.
https://www.vbz.hr/book/poslije-apokalipse/

Beletristika

NE POSTOJI SUTRA U ATRU: PRIČE IZ AFRIKE / Matina Divić; [fotografije Toni Vranješ]. – Zagreb: Libricon, 2022.
˝Ne postoji sutra u Atru˝ zbirka je kratkih priča temeljena na zapisima koje je autorica objavljivala sa svog putovanja po Africi na blogu i vrlo posjećenoj facebook stranici ˝Nisan doma˝. Priče su geografski smještene u Senegal, Mauritaniju i Maroko ali, iako kronološki poredane, mogu stajati i čitati se zasebno, kao niz impresija koje nenametljivo, vješto i na momente duhovito uranjaju čitatelje u atmosferu „crnog kontinenta“ i, kako kaže Nebojša Lujanović, putem niza freski hvataju detalje čiji je estetski i simbolički potencijal sigurno nešto što bi promaklo običnom turistu˝.
Miljenko Jergović je o ovoj knjizi napisao: ˝Sve je tu tako dobro, precizno ispričano, lijepo i duhovito da čitatelj na kraju može slobodno reći da jedna rečenica Martine Divić vrijedi više od tisuću uobičajenih i stereotipnih slika Afrike, koje neprestano vidimo na našim televizijama te po fejsbucima i instagramima naših telefona. Ovo je jedan od boljih i smislenijih putopisa naše suvremene književnosti.˝
https://mvinfo.hr/knjiga/15454/ne-postoji-sutra-u-atru-price-iz-afrike

Dječji odjel

ENOLA HOLMES: SLUČAJ NESTALOG MARKIZA / Nancy Springer; s engleskoga prevela Petra Pugar. – Tenja: Antipod, 2022.
Kad Enola Holmes, sestra detektiva Sherlocka Holmesa, na svoj 14. rođendan otkrije da joj je majka nestala, brzo kreće na put u London u potrazi za njom. Ali ništa je ne može pripremiti na ono što je tamo čeka, jer čim stigne nađe se umiješana u otmicu mladog markiza. Bježeći od ubojitih zlikovaca i izbjegavajući svoju oštroumnu stariju braću, istodobno pokušava prikupiti tragove o majčinom čudnom nestanku. Hoće li Enola usred svih ovih kaotičnih situacija uspjeti dekodirati potrebne šifrirane tragove i pronaći svoju majku?
https://shop.skolskaknjiga.hr/enola-holmes-slucaj-nestalog-markiza.html

Knjige za mlade

BLUESMAN / Raul Arino; [urednik i prevoditelj Valent Pavlić]. – Zagreb: Izdavačka kuća Sputnik, 2021.
Barry, radišan otac i brižan suprug, radi kao vozač autobusa. Probijajući se kroz užurbane ulice Chicaga 1960-ih, igrom slučaja, nailazi na starog poznanika koji ga podsjeća na život koji je ostavio daleko iza sebe. Neočekivani susret prisiljava Barryja da shvati krhkost svoje obiteljske idile te da se suoči s prošlošću ispunjenom starim demonima, mračnim tajnama i blues ritmovima.
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/stripovi/bluesman

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.