Usvojen rebalans proračuna, burna rasprava oko kupnje dodatnih udjela u Radiju Križevci

S deset glasova za, četiri protiv i tri suzdržana od sedamnaest prisutnih vijećnika večeras na devetoj sjednici Gradskog vijeća, usvojen je drugi rebalans gradskog proračuna. Najveće izmjene odnose se na pola milijuna kuna, točnije 470 tisuća, s kojima Grad planira kupiti dodatne udjele u Radiju Križevci od sadašnjeg direktora Tihomira Komljenovića. Dotad prilično mirna sjednica, zahuktala se upravo pod tom točkom, a raspravu je otvorio Ivan Majdak koji je rekao da jedinicama lokalne samouprave nije mjesto u vlasništvu sredstava javnog informiranja. Povećanje gradskog udjela u radiju nisu podržali ni HDS-ov Denis Maksić i SDP-ov Dejan Pernjak koji misli da se oko kupnje udjela trebao organizirati međustranački dogovor.

Zanima me zašto gospodin Komljenović uopće prodaje udio? Postoje li neke financijske dubioze? Kako uopće stoji radio i znamo li što Grad kupuje“, pitao je Pernjak. Gradonačelnik Mario Rajn poručio je da su porezni dugovi sanirani te da Grad ne kupuje sav Komljenovićev udio, nego 36 od njegovih 46 posto, dok preostali udio ostavlja Općinama. Međutim, općine ne mogu kupiti udio u ovom trgovačkom društvu jer su područja od posebne državne skrbi.

Ne radi se o tome da ste vi ostavili Općinama da kupe ostatak, nego ste se dogovorili da preostalih deset posto otkupi gospodin Picig i da na taj način dobije mogućnost upravljanja s još jednim medijem“, rekao je Majdak. Ista rasprava nastavila se pod točkom u kojoj su vijećnici trebali donijeti Odluku o kupnji poslovnih udjela u trgovačkom društvu Radio Križevci kad je za govornicu ponovo izašao Ivan Majdak. Izlaganje je počeo s nalazom vještaka, tvrtke koja je procijenila vrijednost Radija Križevci na 1.4 milijuna kuna.

U tom izvještaju piše da je knjigovodstvena vrijednost Radija 108 tisuća kuna! To je vrlo rizična tvrtka. Ovo nije ništa drugo nego pogodovanje privatnom poduzetniku i uvođenje još jednog poduzetnika, a gradonačelnik si poslaguje vlast u medijima u gradu“, žestoko je počeo Majdak. Pročelnik Ivan Biškup na to je replicirao da Radio zarađuje i prema svim procjenama posluje uredno. Vijećnici su s deset glasova za, četiri protiv i tri suzdržana odlučili da Grad poveća svoj vlasnički paket i od Komljenovića kupi udio za 470 tisuća kuna.

Godišnja financijska izvješća Komunalnog poduzeća i Vodnih usluga usvojena su jednoglasno, no u raspravi je vijećnika Majdaka zanimalo kako to da javno poduzeće posluje s dobiti. “Nije bitno da Komunalno poduzeće posluje s dobiti, ali je bitno da je usluga za građane kvalitetna i da radnici imaju pristojne plaće. Ili treba povisiti plaće zaposlenima ili smanjiti račune građanima“, predložio je Majdak, a direktor Martin Kozjak odgovorio mu je da dobit dolazi iz izvanrednih prihoda i da su plaće od prošle godine dvaput rasle. Izvješća o realizaciji financijskih planova škola, vrtića, ustanova i Javne vatrogasne postrojbe te Zajednice sportskih udruga i tehničke kulture prihvaćena su jednoglasno. Vijećnici su prihvatili Odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Naplata počinje od 1. siječnja, a parkirališta će se podijeliti u četiri zone.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.