[FOTO] Komunalni redari izdali upozorenja, ali partizanka se i dalje ne kosi

Do početka ovog tjedna komunalni redari izdali su 44 upozorenja za hitno uklanjanje ambrozije osobama
koje se nisu pridržavale obaveze redovitog uklanjanja ovog najjačeg peludnog alergena. Neodržavanih parcela ima i u samom centru grada, na površinama uz stambene zgrade u kojima živi veći broj građana, u blizini dječjih igrališta, šetnica, biciklističkih staza kojima se svakodnevno prolazi. I dok su pojedine lokacije nakon upozorenja pokošene (npr. livada iza Srednje škole Ivan Seljanec), zelena površina uz hotel Kalnik nesmetano buja.

Na području grada Križevaca, kao i u ostatku zemlje, na snazi je Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije prema kojoj su vlasnici dužni i moraju tijekom vegetacijske sezone u više navrata sa svojih površina redovito uklanjati i suzbijati ambroziju, kako bi se spriječilo njeno širenje i zaštitilo zdravlje građana. Komunalni redari izdali su upozorenja, a provedbu mjera dužne su nadzirati poljoprivredna, šumarska i fitosanitarna inspekcija.

Prema nemalom broju upozorenja i usprkos objavama u medijima, čini se da neodgovorne vlasnike ne brinu ni moguće kazne niti zdravlje njihovih sugrađana kojima pelud ambrozije itekako narušava kvalitetu života. Samo jedna zrela biljka partizanke, kako narod naziva ovaj korov, otpušta i do 8 milijuna zrnaca godišnje koje vjetar može raznijeti i na udaljenost od nekoliko stotina kilometara. Kod osjetljivih osoba, alergijsku reakciju izaziva već 10 do 20 zrnaca peludi u jednom kubičnom metru zraka.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.