Gradski tamburaški orkestar dio veličanstvene Tamburaške filharmonije u Novom Sadu

Prošlu je nedjelju Gradski tamburaški orkestar Križevci nastupio na svečanom koncertu “Tamburaška filharmonija” u organizaciji Svetske tamburaške asocijacije i Fondacije “Novi Sad – Evropska prestolnica kulture 2022.”, koji se održao na Trgu slobode u Novom Sadu. Bio je to vrhunac četverodnevnog 15. Svjetskog Tamburica Festa, koji je prema projektu Jovana Adamova i Danila Ninkovića, u produkciji dr. Jovana Pejčića, osnivača i direktora festivala, okupio više od 200 izvođača iz 15 zemalja svijeta, među kojima je križevački orkestar bio najbrojniji.

U ovom pionirskom kulturno-umjetničkom pothvatu, jedinstvenom u svjetskim razmjerima kad je u pitanju tambura, brojnoj novosadskoj publici pred najvećom binom ikad postavljenom ispred Gradske kuće, u svečanom je ozračju predstavljeno 16 skladbi poznatih svjetskih skladatelja, a koncert su mogli pratiti i gledatelji Radio televizije Srbije u izravnom prijenosu. Kao dodatnu zanimljivost istaknimo da je za potrebe ove premijerne, međunarodne Tamburaške filharmonije pripremljeno i obrađeno 15 tisuća stranica notnog materijala.

– Bilo je zaista impresivno, i za izvođače i za publiku i to mora postati tradicija. Poslije više od 40 godina umjetničkog rada prvi put sam sudionik vrlo zahtjevnog koncepta koji će se pamtiti po mnogo čemu. Najviše je profitirala tamburica koja je dokazala da je instrument neslućenih i nesagledivih mogućnosti. Sve čestitke organizatorima festivala na poduhvatu, izjavio je maestro Siniša Leopold, koji je kao hrvatski predstavnik ravnao “Tamburaškom filharmonijom”, a njegovu izjavu prenijela Turistička organizacija Novog Sada.

Uz križevačke tamburaše, u “Tamburaškoj filharmoniji” sudjelovao je Tamburaški orkestar RTV Vojvodina, Tamburaški orkestar Dobrèč, Tamburaški orkestar Tamburaške škole Batorek te pojedinci iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Mađarske, Austrije, Crne Gore, Italije, Bugarske i Makedonije. Nastupili su i solisti Branko Jovanović Bako na braču, Danijela Veselinović na trubi, Dragana Kuzmanović na harmonici i pjevači Mattia Zanatta i Kaliopi Bukle te veliki zbor i udaraljkaši. Dirigenti su bili Siniša Leopold (Hrvatska), Zoran Mulić (Srbija) i Gregor Zagorc (Slovenija).

– Unatoč napornom tempu rada našlo se vremena i za upoznavanje i druženje s kolegama iz drugih orkestara te razgledavanje Novog Sada. Jako smo sretni i zahvalni organizatorima što su nas pozvali na ovaj povijesni koncert te se nadamo budućoj suradnji, istaknuo je za Križevci.info Jurica Perharić, predsjednik Gradskog tamburaškog orkestra Križevci, koji je bio nositelj ovog projekta u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Turistička organizacija Novog Sada na sjajnoj je podršci zahvalila i Igoru Kudeljnjaku Kuduzu, dirigentu Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije i šef dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.