Svjetska tamburaška organizacija: Križevčani su među najboljim tamburašima na svijetu

Križevački tamburaši, članovi Gradskog tamburaškog orkestra, među najboljim su tamburašima na svijetu i dio su orkestra od 200 glazbenika iz 11 zemalja koji će u nedjelju 21. kolovoza nastupiti na Trgu slobode u Novom Sadu. Prvi put u povijesti glazbenici iz tamburaškog svijeta iz različitih zemalja udružili su se u Tamburašku filharmoniju i to je prepoznala i podržala Europska unija. Naime, upravo taj projekt prevagnuo je pri odluci da Novi Sad među drugim kandidatima bude izabran za Europsku prijestolnicu kulture.

Pred filharmonijom će se u nedjelju izmjenjivati tri dirigenta – Zoran Mulić iz Velikog tamburaškog orkestra Radiotelevizije Vojvodine, zatim dugogodišnji dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a Siniša Leopold i autor prve tamburaške opere na svijetu slovenski dirigent Gregor Zagorc, koji je prošlog vikenda radio s našim orkestrom u Križevcima. Izuzetno je teško i zahtjevno organizirati probe, rekli su nam dirigent Igor Kudeljnjak, koji je uvježbao križevačke svirače, i njegov kolega Zagorc. Svaki dirigent ima svoj stil dirigiranja i svaki će, od istog orkestra, tražiti da prenese njegov doživljaj skladbe i umjetnosti. Ali dobra stvar je da se svi orkestri i dirigenti jako dobro poznaju, kažu obojica.

Prvi put sam u Križevcima, ali osjećam se kao da sam tu bio sto puta. Raznorazni ljudi nam stalno crtaju granice, a mi ih brišemo. Umjetnost ne smije imati granice, muzika je ono što nas spaja. Jako sam sretan što me križevački orkestar prihvatio kao nekog svog, slušaju apsolutno sve što se dogovorimo, radimo jako dobro i nadam se da Tamburaška filharmonija neće biti projekt za jedan dan i jedan događaj, nego da ćemo to ponavljati više puta“, rekao je Zagorc, inače dirigent orkestra Dobreč iz slovenskog Črnomlja, još par dana najboljeg tamburaškog orkestra na svijetu. Svi članovi filharmonije prvi put će se sresti tek u subotu, dan prije velikog nastupa na kojem će izvesti 15 kompozicija uz zbor, udaraljkaše, soliste na tamburi i trubi, Kaliopi i talijanskog tenora Mattiu Zanattu.

Sve to organizira Svjetska tamburaška organizacija, a njeni predstavnici Jovan Adamov i Danilo Ninković prošli su vikend također posjetili Križevce i uvjerili se da pripreme teku prema planu.

Publici želimo priuštiti najbolju moguću priču. Produkcija je ozbiljna, a selekcija repertoara i izvođača trajala je par godina. Mogu slobodno reći da su tamburaši koji će svirati u Tamburaškoj filharmoniji najbolji tamburaši koje poznajemo na zemaljskoj kugli“, poručio je Ninković. Saznajemo da su neki veliki orkestri iz okolnih zemalja odustali od sudjelovanja u filharmoniji jer su se, kažu organizatori, smrznuli kad su vidjeli materijal koji trebaju uvježbati. Plan je slične koncerte organizirati i u drugim zemljama i dugoročno raditi na promociji tamburaške glazbe.

Mi 15 godina radimo na tome da tamburaši izađu iz ugostiteljstva i popnu se na koncertnu pozornicu. Pratimo i hrvatsku scenu i sve je to slično. Tamburaši su ponikli tamo gdje je veselje, a filharmoniju smo smislili kao nešto na najvišem mogućem nivou, akademski odsvirano kao primjer drugim muzičarima što mogu postići ako budu vježbali i ulagali u sebe“, rekao je autor projekta Jovan Adamov, koji je skladao prvi tamburaški mjuzikl čija će premijera biti sljedeće godine. Na ovom projektu niti jedan tamburaš neće zaraditi, ali zaradit će tamburaška glazba, kažu organizatori, a da ne misle “plesati jedno ljeto” uvjeravaju nas Adamov i Ninković koji već rade na novom cilju – koncert Tamburaške filharmonije u pariškoj Olympiji.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.