Križevci među najuspješnijima po odvojenom prikupljanju otpada

Križevci su sedmi najuspješniji grad u Hrvatskoj po stopi odvojenog prikupljanja otpada namijenjenog za recikliranje, objavilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u godišnjem izvješću. Prošle godine građani su odvojili, a Komunalno poduzeće preuzelo, 46.3 posto odvojeno prikupljenog otpada, što je skok u odnosu na 2020. kad smo odvajali 42.99 posto. Prvi i najuspješniji je Prelog u kojem mještani odvajaju čak 67.4 posto otpada, a iza njega je Koprivnica s 55.4 posto. Ispred nas još su Osijek, Mali Lošinj, Čakovec i Ludbreg, dok su svi drugi gradovi i općine daleko od zadanog cilja i ispunjenja EU norme od najmanje 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

Cilj je komunalni otpad, koji se ne može reciklirati već se taloži na odlagalištima otpada, smanjiti na najmanju moguću količinu. Od reciklabilnog otpada, Križevčani su lani odvojili najviše biootpada – više od 687 tona, zatim 605 tona plastike, 520 tona glomaznog otpada, 301 tonu papira, skoro 100 tona stakla, 70 tona metala i 16 tona tekstila. Drugim riječima, najmanje 2300 tona otpada završilo je na reciklaži umjesto u prirodi.

Ovo je prvenstveno zasluga naših sugrađana koji su usvojili naviku odvojenog prikupljanja otpada, kao i našeg Komunalnog poduzeća d.o.o. Križevci. Postotak odvojeno sakupljenog otpada svakako smo povećali uvođenjem dodatnog spremnika za odvojeno sakupljanje papira i kartona koji su prošle godine podijeljeni svim korisnicima’, komentirao je gradonačelnik Mario Rajn za portal Gradonačelnik.hr.

Ukupno gledajući, Hrvatska ozbiljno zaostaje u odvajanju otpada i lani je količine komunalnog otpada povećala za još četiri posto, umjesto da ih smanji. Također, u nekim sredinama još uvijek značajan dio odvojeno sakupljenog otpada završava na odlagalištima pa je lani samo 74 posto odvojeno sakupljenog otpada oprabljeno.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.