Ne ostavljajte djecu samu u vozilu!

S obzirom na visoke temperature i tragične slučajeve stradavanja djece ostavljene u vozilima, Ministarstvo unutarnjih poslova i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar sastavili su letak kojim upozoravaju roditelje i sve koji se brinu o djeci da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

  • Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.
  • Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina. 

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

  • Uvježbavanjem ”prisutnosti” izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.
  • Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)
  • Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

Kako bi letak bio dostupan što većem broju osoba, Policijska uprava koprivničko-križevačka organizirala je njegovo postavljenje u domovima zdravlja, objektima predškolskog odgoja, trgovačkim centrima, ali i na parkiralištima i prostorima organizacija civilnog društva. Nadamo se kako ćemo na ovaj način spriječiti stradavanje djece od dehidracije u vozilima i povećati njihovu sigurnost.
Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti na „vrlo kratko“ vrijeme!

Vezano

Komentari su zatvoreni.