Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1380

Dr.sc. Lovro Palaversa na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 7. travnja 2022. (foto R.Matić)
Dr.sc. Lovro Palaversa na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 7. travnja 2022. (foto R.Matić)
Dr.sc. Lovro Palaversa na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru 7. travnja 2022. (foto R.Matić)

U Temi Krugova slušamo prvih petnaestak minuta predavanja Precizna astronomija u eri velikih pregleda neba koje je dr. sc. Lovro Palaversa s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu održao 7. travnja ove godine na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru. Iza spomenutog naslova krije se analiza podataka i rezultati analize podataka sa svemirskog teleskopa Gaia Europske svemirske agencije koji se u Lagrangeovoj točki L2 nalazi već dvanaestu godinu.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Groo: Najinteligentniji čovjek na svijetu, knjiga za mlade je Straža! Straža! Terryja Pratchetta, na odjelu beletristike Shuggie Bain Douglasa Stuarta, a na stručno-znanstvenom odjelu Srcem kroz planine Ranka Dragičevića.

Na današnji datum rođeni su Peter Paul Rubens, Jean Jacques Rousseau, Luigi Pirandello, Alexis Carrel, odigrala se bitka na Kosovu, okrunjena je kraljica Viktorija, izvršen je atentat u Sarajevu, umrli su Max Adler i Emil Cossetto.

U Vijestima Krugova govorimo o Festivalu mediteranskog filma Split, o hrvatskim restauriranim filmovima u programu festivala u Bologni, o smotri likovne umjetnosti Documenta u Kasselu, te o uspjehu Gradskog tamburaškog orkestra Križevci. Najavljujemo predstavljanje Instituta za kozmologiju i filozofiju prirode u Križevcima.

U Svemirskom kutku spominju se godišnjice nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i aktualni događaji s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo zagonetni udar o Mjesec 4. ožujka, sondu koja je po drugi put prošla pored Merkura i lansiranje male letjelice prema Mjesecu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Richarda Rodgersa, Georga Lloyda, Ricka Wakemana i grupe Steam.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1380 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 28. lipnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.