Susret s Mjesecom kroz mitove i simbole

Kako bi se što bolje pripremili za sve buduće susrete s najljepšim ukrasom noćnog neba, tema znanstveno-popularnog predavanja za javnost na Future Hubu Križevci ovog mjeseca je Mjesec kroz mitove i simbole. Predavač dr. rer. nat. Petar Pavlović u četvrtak 23. lipnja od 19 sati bavit će se promišljanjem lunarne simbolike i njezinog skrivenog značenja.

Pri tome ćemo se usmjeriti na one slojeve slika o Mjesecu koji su univerzalni i jednako se pojavljuju u najrazličitijim kulturama. Na taj način, cilj nam je da se primaknemo onome što Mjesec suštinski predstavlja za nas kao čovječanstvo, osloboditi potisnutu imaginaciju i potaknuti estetski pristup opažanju prirodnih pojava. Uz sve navedeno, ako se prepustimo otključavanju skrivenog jezika simbola, Mjesec nam više neće biti samo “pojava na nebu”, već će nam postati jedan od najboljih prijatelja, savjetnika i učitelja. O Mjesecu ćemo tako govoriti kao o vladaru snova i intuicije, zaštitniku lova, gospodaru voda i biljaka, kraljevstvu mrtvih, pomladitelju, darovatelju obilja i uskrsnuća, opijajućem nektaru besmrtnosti, žrtvi napada zmaja te njegovom svetom vjenčanju sa Suncem“, najavljuje Pavlović.

Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost, a održat će se u četvrtak 23. lipnja u 19 sati u Maloj dvorani Hrvatskoga doma.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.