Svjetski je dan darivatelja krvi

Svjetski je dan darivatelja krvi i prilika za podizanje globalne svijesti o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju, pri čemu nacionalnim zdravstvenim sustavima ključni doprinos daju dobrovoljni, neplaćeni darivatelji krvi. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one kojima je potrebna nije. Nestašica krvi posebno je izražena u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Naša županija je već godinama u vrhu po broju darivanih doza na sto stanovnika, a već nekoliko godina aktivan je i Klub 100 čiji članovi su krv dali više od 100 puta!

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je skretanje pozornosti na uloge koje dobrovoljno darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. Čestitkama se pridružilo i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Zahvaljujući dobrovoljnim darivateljima svaki pojedinac, ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvlju u krvnim pripravcima. Gradsko društvo Crvenog križa Križevci svim dobrovoljnim davateljima krvi upućuje iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljuje na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi“, poručili su iz Crvenog križa.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.