Radakovićeva Slikovnica za odrasle među novim naslovima u knjižnici

Stručno-znanstveni odjel

ŠUMOR DIVLJINE: Zeleno Dno Našega Kozmosa / Zmago Šmitek; sa slovenskog prevela Anita Peti Stantić. – Zagreb: Ibis grafika, 2022.
Zmago Šmitek (1949.-2018.) slovenski etnolog, antropolog, nadasve izučavatelj izvaneuropskih folklornih i općenito kulturnih tradicija ostavio je primjerenu ostavštinu jer je u njoj na način svojstven samo čovjeku izuzetne erudicije uspio jasno u kontekst suvremenosti staviti ono čime se na razne načine bavio cijeli život – način na koji se čovjek, oboružan znanjem koje mu priskrbljuje s jedne strane tradicija iz koje izrasta (i u koju urasta), a s druge strane stalni napredak znanosti i tehnologije, odnosi prema prirodi i društvu.

Polazeći od postavke, nepobitne u svojoj jednostavnosti, da čovjek, unatoč velikom i stalnom napretku znanosti, oduvijek ima potrebu komunicirati s prirodom i na intuitivan, često mističan, način, Šmitek nam u Šumoru divljine oslikava rubno područje ljudskog znanja, pleše po hrptu planine s kojeg se na jednu stranu pruža pogled na padinu onog znanog, istraženog, provjerljivog, ali s druge i na ono manje jasno, maglovito, intuitivno, ali prema mnogim tradicijama svejedno funkcionalno i jednako spoznajno relevantno.
Povezujući ta dva elementa “finim vezom” Šmitek je satkao tekst koji čitatelja uvlači u sebe ne dajući mu gotova, neupitna znanja poput nekog orijentalnog gurua, već takav koji čitateljevu svijest otvara za potpunije razumijevanje svijeta koji nas okružuje, koji ga uči da je moguće nešto ne razumjeti, a ipak to znati. …
https://www.ibis-grafika.hr/proizvod/sumor-divljine/


Beletristika

B.B.B.: SLIKOVNICA ZA ODRASLE / [ilustracije] Zdenko Mikša; [tekst] Borivoj Radaković. – Zagreb: Knjiga u centru, 2021.
B.B.B. priča je o jednom dana u životu Bože Bluma („Zagrepčanin, Hrvat“), Bad Blue Boy(s)u, strasnom navijaču nogometnog kluba Dinamo, a jednako strasnom mrzitelju svih ostalih nogometnih klubova i njihovih navijača.

Kako sam autor kaže, moguće je da se radi upravo o legendarnoj nogometnoj utakmici između Dinama i Crvene zvezde koja se odigrala na stadionu u Maksimiru 13. svibnja 1990. godine, i koja je, zbog velikih nereda, tučnjave i borbe navijačkih skupina i policije, i na travnjaku nogometnog igrališta i kasnije na ulicama grada, na više načina bila najava predstojećeg rata. Napisana u prvom licu jednine, istaknutom zagrebačkom kajkavštinom – a treba imati u vidu kako je Radaković vrsni poznavatelj urbanog slenga – ova epska, socijalna (a prepuna asocijalnih likova!), sirova i adrenalizirana urbana priča, krcata zagrebačkim lokacijama i motivima, naprosto vapi biti ilustrirana nizom duplerica ispunjenih bogatim crtežom, upravo po mjeri našeg mladog ilustratora Zdenka Mikše.
https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjizevnost/slikovnice-za-odrasle/b-b-b

Dječji odjel

PRVA DETEKTIVSKA AGENCIJA ZA PRAĆENJE PTICA / [tekst] Marko Pogačar; [ilustracije] Stefhany Y.[Yepes] Lozano. – Zagreb: Oaza Book, 2021.


˝Prva detektivska agencija za praćenje ptica˝ je priča o o sijamskoj mački Milici, autsajderici među domaćim mačkama u vrućem mediteranskom gradu. Odrasla na detektivskim noir filmovima, Milica odluči otvoriti detektivsku agenciju, specijaliziranu za velike ptice u nevolji. Nesebično i predano pomažući albatrosima i kakaduima, bjeloglavim supovima, pelikanima i plamencima, Milica uči o dalekom i nepoznatom svijetu, i njegovim neobičnim stanovnicima. Zatim i sama odluči otići od kuće, obgrliti svijet objema šapama.
http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=71559

Knjige za mlade

LJUDI BUDUĆNOSTI: O ČEMU JE RIJEČ? / [tekst] Tom Jackson, [ilustracije] Cristina Guitian; prijevod Gordana Jerkić. – Zagreb: Školska knjiga, 2021.

Saznaj sve činjenice koje su ti potrebne da stvoriš znanstveno utemeljeno mišljenje o budućnosti ljudske rase! U ovoj fascinantnoj knjizi, koja čini dio serije O čemu je riječ?, priznatog autora Toma Jacksona istražuju se upravo pitanja poput tih uključujući teme kao što su: medicinske moći, kozmetički zahvati, klonovi, genetičko preoblikovanje, biotisak, kiborška poboljšanja, robotika…
Ova knjiga objašnjava što je što i tko je tko tako da samostalno možeš oblikovati svoje znanstveno utemeljeno mišljenje o tome kako bi ljudska budućnost mogla izgledati. Svatko može imati mišljenje. A kakvo će biti tvoje? Zabavi se otkrivajući!
ttps://shop.skolskaknjiga.hr/ljudi-buducnosti-o-cemu-je-rijec.html


Vezano

Komentari su zatvoreni.