Varaždinske barokne večeri već osmu godinu zaredom u Križevcima

Svečanim koncertom Vroclavskog baroknog orkestra i filharmonijskog zbora u varaždinskoj katedrali otvorene su 41. Varaždinske barokne večeri. Jedan od naših najdugovječnijih festivala klasične glazbe tako je, skupa s ovogodišnjim partnerom Poljskom, krenuo u višednevno predstavljanje raznolikog bogatstva barokne glazbe koja se nažalost još uvijek rijetko može pronaći na programu hrvatskih koncertnih dvorana popunjenih većinom djelima iz kanonskog repertoara klasične glazbe. Kao i svake godine publika će moći uživati u izvedbama poznatih inozemnih umjetnika specijaliziranih za izvođenje rane glazbe, koje ove godine predvode Venecijanski barokni orkestar i londonski The King’s Consort, te izvedbama domaćih snaga od kojih se posebno ističe koncert Hrvatskog baroknog ansambla s izvedbom mise splitskog kapelnika iz 18.st. C.A. Naglija.

Praksa održavanja koncerata iz ponude Varaždinskih baroknih večeri u bližoj okolici grada Varaždina dugogodišnja je tradicija, ali su prepoznata kvaliteta i sve veća popularnost dovele do još veće ekspanzije koja već nekoliko godina prelazi granice Hrvatske. Prvi koncert u Križevcima održan je 2004. godine kada je u Grkokatoličkoj katedrali nastupio Zagrebački gitaristički kvartet s obradama djela J.S. Bacha. Od tada već osmu godinu zaredom Križevci imaju priliku ugostiti jedan od ansambala iz programa Varaždinskih baroknih večeri pa su tako u Križevcima nastupili neki od najboljih inozemnih baroknih orkestara kao što su slovačka Capella Istropolitana i finski Helsinki Baroque Orchestra, ali ipak se posebno ističe nastup Slovenske filharmonije i Slovenskog komornog zbora s dirigentom Vladimirom Kranjčevićem koji su izveli djela iz opusa duhovne glazbe A. Vivaldija.

Ove godine u Grkokatoličkoj katedrali gostovat će kostimirani barokni ansambl Marquise iz Budimpešte koji priređuje koncerte rane glazbe u cjelovitim baroknim i rokoko kostimima i s replikama instrumenata razdoblja. Iako se na prvi pogled može učiniti kako zbog nešto lošije financijske situacije Križevci neće ove godine imati priliku ugostiti neki veći barokni orkestar, nastup ansambla Marquise prilično je pogodno rješenje. Naime, uz sopranisticu Judit Blaskovics-Felszeghy i instrumentaliste na čembalu, violončelu i blokflauti, nastupit će i kontratenor László Blaskovics što će za većinu posjetitelja biti jedinstveni događaj jer su nastupi kontratenora izuzetno rijetki. Također, pomno osmišljen program križevačkog koncerta pruža sretan spoj vokalnih i instrumentalnih komada, najvećim djelom iz opusa trojice najpoznatijih skladatelja baroka J.S.Bacha, G.F.Händla i A.Vivaldija. Pojedini brojevi iz većih djela, kao što su odavno prepoznata Vivaldijeva Gloria ili nenadmašni oratorij Mesija G.F.Händla, donose publici dašak djela koja svojom svevremenošću vladaju pozornicama još od vremena svog nastanka, dok drugi manje poznati brojevi unose u program uvijek potrebnu svježinu.

Uopće, prilika da se prisustvuje koncertu renomiranog festivala kao što su Varaždinske barokne večeri u, slikovito rečeno, “vlastitom dvorištu” za stanovnike Križevaca je, ili bi trebala biti, neupitna prednost koju treba iskoristiti. Trud koji je potreban da se jedan takav Festival ugosti, a pogotovo da se održi i postane tradicionalan, križevačka publika u uvijek popunjenoj katedrali kao da osjeća, te svojom nazočnošću potvrđuje veličinu koji taj koncert ima za Križevce. Zato, u vrijeme kada kultura nerijetko pada u drugi plan pri raspodjeli ionako skromnih financijskih sredstava, treba prije bilo kakve odluke pogledati koliki je značaj pojedinog događaja, što u slučaju koncerta Varaždinskih baroknih večeri u Križevcima ne bi trebalo dolaziti u pitanje. Jer ,uvijek će se naći pojedini entuzijasti koji neće dopustiti da se takav prvoklasni događaj zanemari, ali da li je to zaista potrebno?

Kao i prijašnjih godina, ovogodišnji koncert ponudit će nešto novo jer je moto samog festivala, ali i umjetnika koji se bave ovom vrstom glazbe ponuditi nešto neotkriveno ili rijetko izvođeno. Zato je najveća šteta ako se takav, u većini slučajeva neponovljiv, koncert propusti jer će večeras u 19.30h Grkokatolička katedrala odzvanjati glazbom koja ne čini svakodnevicu većine građana Križevaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.