Izabrano Gradonačelnikovo vino

Proteklog vikenda u Križevcima su se ocjenjivali vinski uzorci u sklopu Međunarodne izložbe “Križevačkih goric” 2022. Nakon dvije skromnije pandemijske godine, ovogodišnje ocjenjivanje okupilo je 139 uzoraka vina hrvatskih i inozemnih proizvođača iz Mađarska, Rumunjske i Slovačke, koje su ocijenila dva povjerenstva sastavljena od deset vrsnih ocjenjivača, među kojima i troje iz Mađarske. Među pristiglim uzorcima dominirala su bijela, suha vina, a posebno mješavine i vina sorte Graševina.


Zlatna, a posebno velika zlatna medalja dodjeljuje se vinu koje je za svako senzorno svojstvo boju, bistroću, miris, okus te ukupni dojam ocijenjeno s odličnim i vrlo dobrim ocjenama, a na ovogodišnjoj izložbi bila su ukupno 32 takva vina (čak 11 vina Graševina). Izdvojila su se dva vina sorti Chardonnay i Kleščec, koja su iznimnom kakvoćom zaslužila veliku zlatnu medalju. S obzirom na međunarodni karakter ovogodišnje izložbe, iznimno veseli uspjeh domaćih vina, posebno autohtone sorte Kleščec, koje je kao vino od prezrelog grožđa i ukupni šampion izložbe. Isti uzorak vina Kleščec, od ukupno pet prijavljenih, kakvoćom je, kao i formalnim uvjetima, zaslužio nositi i titulu Gradonačelnikovo vino.

Značajan udio zlatnih odličja, a posebno 11 zlatnih s područja vinogorja Kalnik, dokazuje kako ovdašnji vinari stalno napreduju i oplemenjuju vinarsku proizvodnju. Ne treba zanemariti ni dobitnike 63 srebrnih i 29 brončanih medalja, čija vina također zaslužuju pažnju, ali isto tako, imaju mjesta za napredak u smislu proizvodno-tehnoloških uvjeta koji će se odraziti i na završnu kakvoću vina“, navodi se u priopćenju s izložbe.
Izložba i degustacija uzoraka uz dodjelu diploma najavljeni su za subotu 4. lipnja u 18 sati u dvorištu Porezne uprave u sklopu Spravišča.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.