Predstavnici međunarodnih poduzetničkih institucija upoznali se s radom županijskih poduzetnika

U okviru projekta „ATM for SME’s – Pristup mikrofinanciranju za malo i srednje poduzetništvo“ PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije organizirala je trodnevno studijsko putovanje na kojem su sudjelovali projektni partneri iz osam zemalja. Tema studijskog putovanja je promocija lokalnog mikrofinanciranja i poduzetničkih inicijativa, a sudjelovali su: vodeći partner Fejér Enterprise Agency iz Mađarske, zatim Ministarstvo za nacionalno gospodarstvo iz Mađarske, Europski poslovni inovacijski centar Burgos (CEEI Burgos) iz Španjolske, KIZ SINNOVA tvrtka za društvene inovacije iz Njemačke, Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, Autonomna regija Sardinija iz Italije, Mikrofinanciranje Norveška, Świętokrzyskie Region – Marshal Ured Świętokrzyskie regije iz Poljske i Europska mreža za mikrofinanciranje iz Belgije.

Studijsko putovanje započelo je u Đurđevcu, a drugog je dana održani radni sastanak u prostorima PORA-e na kojemu su pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac i predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održali prezentacije. Zatim su sudionici posjetili poduzetnice iz frizerskog salona My Moment i Irma kreativnog studija. Poduzetnice prezentirale mjere mikrofinanciranja koje su koristile za početak poslovanja te su svi sudionici dobili konkretan uvid u primjer dobre prakse korištenja mjera mikrofinanciranja u Hrvatskoj, a dan je završen posjetom su Galerije Mije Kovačića u Koprivnici.

Trećeg dana studijskog putovanja sudionici su posjetili Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta gdje je prisutne pozdravila pomoćnica ministra Nataša Kulakowski Kramarić. Mislav Marciuš iz Službe za strukovno obrazovanje, klastere i zadruge održao je prezentaciju o strategijama razvoja ženskog poduzetništva, klastera i učenja za poduzetništvo, a viši stručni savjetnik u Ministarstvu Mato Crnić predstavio je programe Ministarstva te kreditne linije koje nude poduzetnicima. Predstavnica HAMAG BICRO-a Darija Kuvek pojasnila je financijske instrumente koji su na raspolaganju poduzetnicima, a odnose se na jamstva, zajmove i Program ruralnog razvoja.

Putovanje je nastavljeno u Križevcima gdje su sudionici posjetili Razvojni centar i tehnološki park Križevci u kojem su imali prilike upoznati poduzetnike koji su svoje poslovanje započeli korištenjem raznih oblika mikrofinanciranja. Posjetili su poslovne pogone poduzeća Metal – X te poduzeća Tinktura i Hedona. Nakon službenog dijela posjetili su Križevačku grkokatoličku katedralu i upoznali se s vrijednom muzejskom i knjižničkom zbirkom koja je tamo smještena.

Navedeno studijsko putovanje posljednje je u projektu, budući da prvi dio projekta traje do travnja 2019. godine. Do kraja provedbe projekta svaki projektni partner izradit će akcijski plan koji se odnosi na mjere mikrofinanciranja, a nakon izrade akcijskih planova slijedi provedba mjera iz akcijskog plana što će se odvijati tijekom slijedeće dvije godine nastavka projekta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.