Sv. Marko Križevčanin dobiva kapitalnu znanstvenu knjigu

Znanstvenu knjigu Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo urednice Tanje Baran ovih dana u zajedništvu objavljuju Udruga za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ kao izdavač i Glas Koncila kao nakladnik.

Riječ je o kapitalnom znanstvenom ostvarenju koje je kroz 21 znanstveni rad ispisalo 25 autora: Stjepan Razum, Danijel Labaš, Stjepan Krasić, Ivica Musa i Ivan Šestak, Draženko Tomić, Ivo Džinić, Ivan Armanda, Anđelko Košćak, Anđelko Katanec, Marija Džinić, Davor Trbušić, Ivan Miklenić, Željko Vegh, Tanja Baran, Renata Husinec, Martina Valec-Rebić, Vladimir Lončarević i Manda Zrno, Anita Ruso Brečić, Lucija Konfic i Rozina Palić-Jelavić, Krunoslav Novak i Veronika Novoselac te Božo Skoko. Ugledni su to hrvatski teolozi, povjesničari, filozofi, komunikolozi, kroatisti, znanstvenici koji se bave književnošću, likovnim umjetnostima, glazbom. U svojim su znanstvenim ogledima ispisali znane podatke o trećem hrvatskom svecu i jedinom svecu Zagrebačke metropolije, ali donose i potpuno nove, dosad nepoznate činjenice, kao i raznolike poglede na kontekst vremena i okolnosti u kojima je svetac djelovao i mučenički umro te na poruke koje njegov životni primjer nosi suvremenom čovjeku.

U knjizi su objavljene dosad neviđene cjelovite sinteze o sv. Marku Križevčaninu u umjetnostima, kao i analize svega učinjenoga u hrvatskoj Crkvi i društvu za njegovu promociju. Za ovaj se izdavački pothvat istraživala percepcija sv. Marka Križevčanina u javnosti, a dane su i smjernice za daljnje promicanje njegova štovanja. Knjigu uz uredničin uvod – koji je objavljen i na engleskom jeziku i u kojem se donosi sinteza dosadašnjega svečeva štovanja, a doznaje se i o nastanku tē znanstvene knjige – obogaćuju četiri predgovora: bjelovarsko-križevačkog biskupa mons. Vjekoslava Huzjaka, varaždinskog biskupa mons. Bože Radoša, koprivničko-križevačkog župana Daraka Korena i križevačkog gradonačelnika Marija Rajna. Ustanovama koje njih četvorica predstavljaju sv. Marko Križevčanin je zaštitnik pa su prigodnim mislima izrazili poštovanje prema trećem hrvatskom svecu i jedinom svecu Zagrebačke metropolije. U dodatku knjige doneseni su izvještaji Glasa Koncila s predavanja o sv. Marku Križevčaninu Nike Bilića, Ante Gavrića i Jurja Batelje, objavljena je bogata dvodijelna bibliografija radova o sv. Marku Križevčaninu od 1646. do 2021. autora Ćirila Petešića i Suzane Knežević, a po knjizi se lako snalaziti uz pomoć kazala imena koje je izradila Danijela Zagorec.

Knjiga je opsega 640 stranica, opremljena je bogatim likovnim prilozima, formata je 17×24 cm, tvrdoga je uveza. Objavljena je uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Križevaca te ostalih pokrovitelja. Svetom Križevčaninu u čast u Hrvatskoj nikada nije održan znanstveni skup. Ovom se
znanstvenom knjigom to željelo nadoknaditi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.