[FOTO] U Križevcima se razvijaju roboti za industriju, trebat će radnike

U jednom od uređenih hangara križevačkog Razvojnog centra i tehnološkog parka, u tišini se razvija inženjerska tvrtka Codel koja projektira robotske sustave za industriju i proizvodnju. Vrata svog laboratorija otvorili su ovaj tjedan povodom Dana grada, a građani su mogli pogledati kako to spajaju poslovne sustave sa strojevima. Jednostavnije rečeno, u njihovom laboratoriju, prvom takvom u Hrvatskoj koji je u privatnom vlasništvu, na pokretnoj traci kakve su uobičajene u proizvodnim pogonima, pokazali su sustav za pakiranje robe koji su razvili prema potrebama naručitelja. “Tri robota sinkronizirano istovremeno rade složeni zadatak. Takvi roboti, primjerice, pakiraju robu – robotska ruka stavlja proizvod u kutiju, drugi robot na kutiju dodaje poklopac i prenosi je dalje“, objašnjava direktor poslovnog razvoja Codela Tihomir Hodak i dodaje da se svaki od takvih robota projektira, izrađuje i programira za specifičnog kupca, ovisno o njegovim potrebama, vrsti robe, težini i vrsti ambalaže, odnosno parametrima koje zadaje kupac.

Robote koje stvaraju u ovom laboratoriju odmah testiraju, isprobavaju i prilagođavaju kako bi ih što brže instalirali u tvornice i pogone naručitelja. “To je naručiteljima izuzetno važno jer ne moraju zaustavljati proizvodnju na dulje vrijeme. Kod sebe sve isprobamo, popravimo i doradimo ako treba jer na licu mjesta moramo biti brzi. Primjerice, radili smo za za jednu veliku tvornicu i tamo nije dolazilo u obzir da proizvodnju zaustavimo na nekoliko sati. Sve je moralo biti instalirano za nekoliko minuta kako bi proizvodnja što manje trpjela“, kaže Hodak. Dosad su radili za prehrambenu, elektroničku, duhansku, avio i autoindustriju te pilot projekte u Velikoj Britaniji za veliku internetsku trgovinu. Upravo jedan takav sustav osmišljen za automatizaciju logističkih i skladišnih procesa, u križevačkom je laboratoriju razgledala direktorica Križevačkog poduzetničkog centra Jelena Velić. Roboti neće zamijeniti ljude, uvjerava nas vlasnik Codela Marijan Sever, tu su da unaprijede proizvodnju. Sever je direktorici Velić pokazao što radi robotski sustav koji su osmislili kako bi povećali efikasnost i ekonomičnost u skladišnim procesima te smanjili troškove i pogreške.

U ovoj inženjerskoj tvrtki trenutačno rade 23 inženjera, strojara, programera, mehatroničara, fizičara i matematičara, a planiraju ih zaposliti još i više jer namjeravaju izgraditi tvornicu u Poslovnoj zoni Gornji Čret. Tvrtka je osnovana pred tridesetak godina, sjedište joj je u Zagrebu, ali sada se sele u Križevce. Ispune li se svi planovi, trebat će im radnici svih profila jer na jednog inženjera, kažu Codelovci, trebat će im barem deset radnika različitih profila.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.