Križevačka tvrtka osvaja nagrade za inovacije, radi za međunarodne kompanije i traži zaposlenike

Križevačku tvrtku Codel, inženjere koji projektiraju robotske sustave za proizvodnju i industriju, ovih su dana posjetili partneri iz Velike Britanije jer su htjeli na licu mjesta vidjeti dinamiku, opseg i složenost poslova koji se ovdje rade. A radi se puno – osim nekoliko razvojnih projekata koji nastaju u njihovom laboratoriju, paralelno stvaraju više izuzetno složenih i visokotehnoloških rješenja za automatizaciju i robotizaciju proizvodnje u, bitno je naglasiti, čak i domaćim proizvodnim tvrtkama. Tijekom protekle godine Codel je na tržištu Velike Britanije realizirao nekoliko značajnih projekata, tako da ovaj posjet Britanskih partnera znači širenje poslovne suradnje.

Iako već duže vrijeme surađujemo te smo u partnerskom odnosu realizirali nekoliko projekata, ugodno je vidjeti kako se naši partneri iznova ugodno iznenade profesionalnim pristupom, veličinom i složenošću naših rješenja za multinacionalne klijente koji posluju u RH“, rekao nam je direktor poslovnog razvoja Codela Tihomir Hodak i ne skriva da im ovakve reakcije daju odličnu poziciju za nove projekte i razvoj na međunarodnom planu. Po razini složenosti i količini izazova, mala tvrtka iz Hrvatske je pokazala da na globalnom tržištu može konkurirati bilo kojem velikom i poznatom imenu iz domene industrijske automatizacije, industrije 4.0, skladišnom i logističkom poslovanju te industrijskoj robotici.

Osim na poslovnom planu, aktivni su i na razvojnom. Kako rade po narudžbi za različite klijente, svaki od Codelovih projekata iznjedrio je neku inovaciju, a prošli mjesec su za jednu takvu nagrađeni na međunarodnom sajmu ARCA 2022 u Zagrebu, među inovacijama iz trinaest zemalja. Predstavili su svoj izum – integriranu stanicu za vaganje i kodiranje u industriji i dobili srebrnu medalju. Naravno, ova nagrada nije iznimka jer su, samo u ovoj godini, bili na još tri slične izložbe u zemlji i inozemstvu, svaki put s drugom inovacijom i svaki put su bili nagrađeni srebrom ili broncom.

Takve nagrade su dokaz i pohvala našem razvojnom timu na dobrom i uspješnom radu, a svaka od tih inovacija je već u upotrebi unutar projekata koje provodimo. To znači da naše inovacije nisu svrha same sebi, već ih razvijamo kako bi ih koristili“, objašnjava Hodak.

Codel je trenutačno u vrlo zanimljivom i dinamičnom trenutku. Poslovni iskorak napravili su preseljenjem sjedišta tvrtke iz Zagreba u Križevce jer ovdje vide izvrstan poslovni potencijal, odlične uvijete i brojne prednosti. Već sad je postalo jasno da je prostor u hangaru Razvojnog centra i tehnološkog parka premali za sve što proizvode pa će, čim se pronađe odgovarajući prostor, izgraditi tvorničku halu u Poslovnoj zoni Gornji Čret.

Svoje poslovanje razvijamo u smislu društvene odgovornosti pa smo promjenom sjedišta počeli uspostavljati mrežu i poslovne odnose sa svim tvrtkama s križevačkog područja koje mogu doprinijeti našim projektima. Takva suradnja može koristiti svima – mi ćemo radije koristiti ono što se može proizvesti u Križevcima, a lokalne tvrtke mogu dobiti plasman na tržište“, kaže direktor Hodak.

No problema ipak ima. Širenje i razvoj tvrtke djelomično koči i broj zaposlenika, treba ih više, a teško ih nalaze jer traže visoku stručnost i kvalifikacije kakvih jednostavno nema. No, nemaju vremena čekati da taj problem riješi netko drugi pa su potpisali ugovore s nekoliko visokoškolskih institucija i fakulteta s kojima već surađuju. Studentima nude stručnu praksu uz vrhunske mentore te pristup visokim tehnologijama u stvarnim projektima kako bi, na licu mjesta, upoznali radno okruženje, dinamiku i izazovnost zadataka koje inženjeri ovdje rješavaju. Cilj im je, naravno, da studente i zadrže te osiguraju kvalitetne suradnike. Prema trenutnim planovima, u ovoj i sljedećoj godini zaposlit će sedam osoba. Trenutno traže dva mehatroničara, a uskoro će, najavljuju, trebati inženjere, strojare, programere i tehničare.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.