U konkurenciji 15 gradova, Križevcima uručen certifikat „Grad za mlade“

Na prigodnoj svečanosti održanoj u Zagrebu u sklopu proslave Dana Europe, Gradu Križevcima dodijeljen je certifikat „Grad za mlade“ za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Titulu koji po drugi puta dodjeljuje Udruga gradova u Republici Hrvatskoj preuzeo je gradonačelnik Mario Rajn.

Ovo priznanje dodjeljuje se gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih. Na dodjeli certifikata, koja je održana na u sklopu proslave Dana Europe, priznanja su im dodijelili predsjednik Udruge gradova u RH, Željko Turk, i državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Željka Josić.Prisutne je uvodno pozdravio Željko Turk, predsjednik Udruge gradova u RH te čestitao nagrađenima: „ Veselimo se svemu što smo radili i upravo je želja za većim uključivanjem mladih u našim gradovima radi kreiranja naše budućnosti. Gradovi koji su ove godine izabrani pokazali su spremnost da mladima pruže priliku i uključe ih te svojim novim idejama stvaraju budućnost.“

„Meni je drago da smo dio ove vrijedne inicijative. Time ističemo i podršku za sve naše gradove da budu dobri, kvalitetni te da se okreću mladim ljudima. Čestitam našim dobitnicima, ovo nam je druga godina i vjerujem da ćemo nastaviti dalje i da će veći broj gradova podržati ovu inicijativu.“, dodala je državna tajnica u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Željka Josić.

Nakon dodjele certifikata, održana je panel rasprava o primjerima dobre prakse na kojoj su sudjelovali gradonačelnici nagrađenih gradova Križevci, Poreča i Pregrade. Između ostalog, gradonačelnik Mario Rajn rekao je: „Najponosniji sam na to što sam poslušao mlade. Imali smo sreću što je Savjet mladih u 2018. godini napravio dobro istraživanje o potrebama mladih te smo po primitku rezultata istraživanja artikulirali i realizirali tri stvari koje su iskakale od svih ostalih potreba mladih, a to su: uspostava kina u Gradu Križevcima, rekonstrukcija atletske staze te participacija mladih. Tvrdim da su Križevci za svaku mladu osobu potpuno prirodno okruženje i da tamo trebaju doći.“

Podsjetimo, odluku o dodjeli titule „Grad za mlade“ donijelo je Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastavljeno od devet članova, predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima među kojima su predstavnici Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH.

Na natječaj za dodjelu certifikata „Grad za mlade“ prijavilo se 15 hrvatskih gradova, od kojih su, uz Križevce, titulu „Grada za mlade“ dobili Poreč i Pregrada. Osim priznanja, gradovi su dobili i zastavu koju mogu izvjesiti u gradu, a u svakom od tri certificirana grada izradit će se grafit s lokalnim motivima i elementima Certifikata.

Vezano

Komentari su zatvoreni.