Vampir iz 1932. danas na Future Hubu

U ciklusu filmskih projekcija na Future Hubu ovaj je mjesec na repertoaru horor film Vampir iz 1932. godine, danskog redatelja Carla Theodora Dreyera. Riječ je o psihološkom trileru i prvom redateljevom zvučnom filmu. Snimanje je financirao barun Nicolas de Gunzburg koji je zauzvrat pod pseudonimom Julian West odglumio glavnu ulogu mladića koji stiže u selo koje se našlo pod vampirskom kletvom. Kako bi postigao što sugestivniju atmosferu, film je umjesto u studiju sniman na vanjskim lokacijama, a Dreyer je, u suradnji s glasovitim snimateljem Rudolphom Matéom (Strani dopisnikBiti ili ne bitiGilda) inzistirao na uporabi različitih fotografskih trikova kojima je slika “zamagljivana”. Zanimljivo je da je i zvuk gotovo u potpunosti snimljen naknadno, u studijima u Berlinu. Unatoč svemu navedenom, Vampir je pri premijernom prikazivanju doživio neuspjeh i kod publike i kod kritike, da bi ga redatelj naknadno premontirao prije francuske premijere i osigurao bolje komentare. Iako je dugo vremena smatran najslabijim Dreyerovim ostvarenjem, film u kojem se efektno brišu granice između realnog i nerealnog, kasnije je stekao priličan ugled među kritičarima.

Projekcija Vampira na rasporedu je danas u 19 sati u društvenom centru Future Hub Križevci na Trgu svetog Florijana 16. Ulazak je slobodan.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.