Otvara se vrtić, traže odgojitelje

Općina Gornja Rijeka objavila je natječaj za ravnatelja, četiri odgojitelja i spremačicu, odnosno servirku u novom vrtiću Mali medo, prvom dječjem vrtiću u ovoj općini. S obzirom na proceduru oko zapošljavanja – trajanje natječaja, odabir i sve što ide uz to, načelnik Općine Darko Fištrović očekuje da bi otvaranje vrtića moglo biti oko 1. ožujka. Vrtić je ukupno vrijedan 8.4 milijuna kuna i izgrađen je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj uz 15 posto državnih sredstava. Međutim, financiranje rada vrtića i njegovog održavanja neće biti tako jednostavni.

Što se tiče pokrivanja plaća i ostalih troškova vrtića za nas male općine biti će vrlo teško. Ako je cijeli obrazovni sustav u RH besplatan, od osnovnih i srednjih škola do fakulteta, takva bi trebala biti i briga za najmlađe. Smatram da bi država trebala preuzeti financiranje svih vrtića u Hrvatskoj. Bez obzira na tu situaciju, morat ćemo pokrivati rad vrtića i za to smo osigurali sredstva u proračunu“, rekao je načelnik Fištrović za Križevci.info. Doznajemo da će roditelji plaćati 900 kuna mjesečno, dok će ostatak troškova pokrivati Općina.

Usluge dječjih vrtića u donedavno su bile dostupne uglavnom samo stanovnicima Križevaca iako je postojala potreba i u manjim sredinama. Pokretanjem vrtića stvoreni su uvjeti za organizirano održavanje i provođenje vrtićkog odgoja na području općine Gornja Rijeka, čime se povećao društveni standard, ali su se i smanjili troškovi mladim obiteljima koje su dosad vozile djecu u obližnje gradove. Osim socijalizacije djece, predškolskog odgoja i zapošljavanja, vrtići bi mogli pridonijeti i oživljavanju mjesta. “Što se tiče vrtića i oživljavanja mjesta, to ćemo vidjeti tek kroz 10-ak godina. Smatram da je vrtić jedan od osnovnih preduvjeta da bi mlade obitelji ostale živjeti u ruralnim sredinama”, kaže načelnik Fištrović.

Vezano

Komentari su zatvoreni.