Tri grada – tri slike POS-a

Poticana_stanogradnja_POSPODRAVINA I PRIGORJE – Program poticane stanogradnje u Koprivnici se uspješno provodi, u Đurđevcu se tek planira izgradnja prve takve zgrade, dok u Križevcima, gdje je prije 10 godina napravljena jedna zgrada POS-a, više nema zanimanja za kupnju takvih stanova. Treća ‘šparna hiža’ u Koprivnici trebala bi biti završena u lipnju, cijena kvadrata je 7500 kuna, imat će 24 stana te u prizemlju poslovne prostore. Ravnateljica gradska Agencije za društveno poticanu stanogradnju Jasna Markušić kaže da sada pripremaju javni poziv za prikupljanje zanimanja za četvrtu zgradu.

– Paralelno s ovim javnim pozivom za četvrtu šparnu hižu objavit ćemo i javni poziv za zainteresiranost naših građana za kupnju stanova u obiteljskim kućama. U tom kvartu planirano je, kao što se već zna, 12 obiteljskih kuća, pa ćemo vidjeti. S realizacijom ćemo krenuti ovisno o tome koliko je zainteresiranih građana za kupnju stanova u tim kućama, navela je J. Markušić.

Te kuće bi imale po tri stana, a kao i ‘šparne hiže’, bile bi niskoenergetske. Zbog toga je i njihova cijena konkurentna na tržištu, jer se kroz uštede režija tijekom godina isplati kupnja takvih stambenih prostora.

U Križevcima je jedna zgrada po programu POS sagrađena prije 10 godina. Ta 23 stana su po cijeni od oko 920 eura po kvadratu prodana prije izgradnje, a gradonačelnik Branko Hrg kaže da u međuvremenu nije bilo zanimanja. Razlog tome vidi u činjenici da je u Križevcima slična cijena stanova koje grade privatni ulagači, no nema posebnih uvjeta za kupnju, kao u programu POS. Ipak, problema sa stambenim zbrinjavanjem, posebno mladih osoba, u Križevcima ima, pa Hrg smatra da treba pronaći novi model.

– Mislim da je u Hrvatskoj došlo vrijeme da se grade stanovi za rentanje, a ne za vlasništvo, jer danas mladi ljudi dobe posao u jednom gradu, možda za dvije godine u drugom gradu. Moraju biti mobilni, moraju se seliti, veli Hrg.

Stoga se u Križevcima osmišljava novi program, te uskoro planiraju objaviti javni poziv, tražiti privatne investitore, a Grad bi subvencionirao stanarinu za mlade parove.

U Đurđevcu pak, gdje se još ništa nije izgradilo po POS-u, taj projekt je gradonačelnik Željko Lacković stavio u prijedlog gradskog proračuna. Ima i ideju na kojem bi se gradskom zemljištu u središtu Đurđevca moglo graditi, a zgrada bi imala 30 stanova. Zainteresiranih ima, jer su na ponudi stanovi od prije 30-ak i više godina.
– Tako da ne sumnjamo da će biti interesa, a i stanovi kod nas bi trebali biti povoljniji nego što su u Koprivnici. Dosta mladih i onih koji bi mogli ostvariti uvjete za subvencioniranju kupnju rade u Koprivnici, a živjet će u Đurđevcu, kaže Lacković.(RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.