Novi naslovi stigli u knjižnicu

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

ČOVJEK JE ČOVJEKU VIRUS / Renata Salecl; sa slovenskoga prevela Anita Peti Stantić. – Zagreb: Naklada Ljevak, 2021.
Knjiga Čovjek je čovjeku virus međunarodno ugledne filozofkinje Renate Salecl donosi opsežan osvrt na promjene koje pandemija koronavirusa donosi u naše živote.
Prvi dio knjige Čovjek je čovjeku virus, Renate Salecl, vodeće slovenske filozofkinje i sociologinje s međunarodnim ugledom, zbirka je eseja koju čine skupljene i prerađene kolumne koje je autorica u posljednjih nekoliko godina objavljivala u subotnjem prilogu novina Delo te ih objavila pod nazivom Trčanje na mjestu. U njemu se proučava što se
događa s pojedincem u neoliberalnom svijetu, koji ga novi psihološki simptomi muče, kako shvaća svoj život, kakav odnos ima prema društvu oko sebe, kako doživljava rad, ljubav, roditeljstvo i kako razmišlja o budućnosti. Kamo idemo kao društvo i kao pojedinci, pred kojim problemima zatvaramo oči i zašto razvoj često izgleda kao trčanje na mjestu samo su neke od tema koje se pritom obrađuju. Drugi dio knjige, koji je prijevod djela Čovjek je
čovjeku virus, govori o promjenama koje pandemija koronavirusa donosi u naše živote, baveći se odnosom prema zdravlju, autoritetima, kontroli, (ne) jednakosti, boli i prije svega negativnim emocijama.

Esejistička i zgusnuta razmišljanja o promjenama u društvu zbog pojave koronavirusa razmatraju što pandemija znači kao poluga za društvo. Zašto je zatvaranje kao dio borbe protiv virusa rezultiralo i autoritarnim političkim stajalištima, vojnim diskursom i ratom riječima, zašto pandemija u nekim slučajevima uzrokuje ponašanje s elementima terorizma, koji je uzrok masovne fascinacije toaletnim papirom, kako su nam automobili postali novi kavezi, zašto i po kojim kriterijima neki životi imaju veće, a drugi manje vrijednosti, samo su neke od tema koje se obrađuju u drugom dijelu ove fascinantne knjige. Pritom se pokušava dati odgovor na goruće pitanje naših dana; može li pobuna protiv rastuće nejednakosti u doba korone dovesti do radikalnih društvenih promjena i može li cijela kriza pomoći u poboljšanju zabrinjavajuće ekološke situacije.
https://www.ljevak.hr/publicistika/27427-covjek-je-covjeku-virus.html

BELETRISTIKA

M: DIJETE SVOJEGA VREMENA / Antonio Scurati; prevela s talijanskog Ana Badurina. – Zaprešić: Fraktura, 2021.
Tek šest godina trebalo je Benitu Mussoliniju da osvoji apsolutnu vlast i uspostavi fašizam kao temeljnu ideologiju države. Dana 23. ožujka 1919. opskurni novinar i politički otpadnik osnovao je u polupraznoj dvorani Borbeni odred, a 3. siječnja 1925. kao predsjednik Vlade s govornice Parlamenta proglasio je smrt demokracije. Korak po korak, jedan od najboljih suvremenih talijanskih pisaca Antonio Scurati portretira rađanje diktatora koji je instinktom političke životinje nanjušio frustraciju i strah svojih sunarodnjaka u neizvjesnim i mutnim poslijeratnim vremenima, a onda sebe predstavio kao jedinog dovoljno snažnog vođu da “Italiju ponovno učini velikom”. U tom trenutku čini se da se svijet savija u korist ovog neuglednog provincijskog učitelja koji se iz redakcije svojih novina pokušava društveno uzdići. Pridružuju mu se slavni i anonimni, pogodujući na razne načine njegovu uspjehu i čineći ga neumoljivim djetetom svojega vremena.

To su, među ostalima, Margherita Sarfatti, ljubavnica koja ga uvodi u krugove više srednje klase; Gabriele D’Annunzio, duga sjena uporno nadvijena nad njegovu karizmu; nemilosrdni ratni povratnici koji naoružavaju njegovu misao; Giacomo Matteotti, jedini zaista oporbeni glas u Parlamentu, čije će ubojstvo ugroziti njegove osvajačke planove.
Historiografija je secirala svaki aspekt njegova života, ali parabolu o Mussoliniju i fašizmu nitko nikada nije pokušao pretočiti u roman. Ovjenčan najvažnijom talijanskom nagradom Strega te preveden u više od trideset zemalja, M. Dijete svojega vremena roman je u kojem nema ničega izmišljenog, koji jasno pokazuje kako populisti u kriznim vremenima dospijevaju na vlast, pripovijest koja govori jednako o nama danas koliko i o Mussoliniju i njegovu dobu.
https://fraktura.hr/m-dijete-svojega-vremena.html

DJEČJI ODJEL

ASTRO KUHARICA / Miljenka Kuhar, Vernesa Smolčić; ilustrirala Vanda Čižmek. – Zagreb: Kako psi komuniciraju, 2021.
Astrokuharica je prva ilustrirana dječja kuharica zamišljena kao zabavan i poučan uvod u svijet kuhanja i astronomije za djecu od (okvirno) 6 do 12 godina, ali u jelima će uživati, ne samo sva djeca bez obzira na dob nego i većina odraslih. A o svemiru će sasvim sigurno imati što naučiti i jedni i drugi!
https://www.astroucionica.hr/klikni-i-preuzmi/proizvod/astrokuharica/

KNJIGE ZA MLADE

RATNICE ZA LJUBAV / Marijana Jaić. – Samobor: Gradska knjižnica Samobor, 2021.
Tina, Ana, Iva, Luca, Igor Grozni, Mad Maximum Jurek Gitara, Ringl Stari, Mikija Jegera, Ćuk Nori likovi su ovog simpatičnog i napetog romana. Jednostavna radnja i nimalo pretenciozna priča o skupini učenika i njihovim sastancima u kolibi Aninog Starog, o sestrinstvu i o prijateljstvu, o školi i aktualnim događajima koji prate odrastanje i probleme koji uz to idu. Marijana Jaić nakon knjiga: Igor Grozni i Iza oblaka piše o jednoj novoj generaciji, ali i o starim problemima. O prihvaćanju, nasilju u školi i izvan nje, o prijateljstvu, o mržnji i o ljubavi koja uvijek pobjeđuje.
http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=70486

Vezano

Komentari su zatvoreni.