Održan 13. Susret hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva Stjepan Kranjčić

U župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima u subotu 4. prosinca 2021. održana je završna svečanost 13. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade, više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova „Zora nebom zarudjela“. Riječ je o jedinom nacionalnom književnom natječaju i susretu za književnost protkanu kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Dominiku Tomiću iz Zagreba za pjesmu „Via vitae hominis“, druga nagrada Željku Krznariću iz Zagreba za pjesmu „Moj Isus i ja“, a treća nagrada Milivoju Pašičeku iz Zagreba za pjesmu „Gda cajt još neje“. Pokrovitelj te nagrade bio je Samostan sv. Leopolda Bogdana Mandića – kapucini Zagreb, a nagrade je uručio fra Jure Šarčević.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Jelki Pavišić iz Velike Gorice za priču „Čegrtuša“, druga nagrada Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za priču „O rodama, bašti i djeci“, a treća nagrada Slavici Sarkotić iz Lekenika za priču „Povratak“. Pokrovitelj te nagrade bio je „Glas Koncila“ koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik Maloga koncila Vojmil Žic.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Slavici Sarkotić iz Lekenika za putopis „Prkovec: Oprosti za trsje, tatek“, druga nagrada dodijeljena je Katarini Zadriji iz Vrbovca za putopis „Kamena Gorica“, a treća nagrada Mariji Hegedušić iz Hlebina za priču „Moje prvo hodočašće“. Nagrade je u ime pokrovitelja „Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga“ uručio glavni urednik fra Vladimir Vidović.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Mirku Ćuriću iz Đakova za esej „Pet razmatranja o opraštanju“, druga nagrada dodijeljena je Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskoga Broda za esej „Marija – oproštenje cijeloga svijeta“, a treća nagrada Marijanu Jeleniću iz Vodnjana za esej „Jaganjac Božji“. Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska karmelska provincija, a nagrade je dodijelio provincijal o. dr. Dario Tokić.

U žanru monodrame prva je nagrada dodijeljena Đurđi Vukelić-Rožić iz Ivanić-Grada za monodramu „Lepa moja“, druga nagrada Stjepanu Škvorcu iz Belice za monodramu „Moj križni put“, a treća nagrada Renati Dobrić iz Kaštel Sućurca za monodramu „Sjeti se da sam samo čovjek“. Pokrovitelj te nagrade bilo je Nacionalno svetošte sv. Josipa iz Karlovca, a nagrade je uručio rektor mons. Antun Sente ml.

Sama svečanost započela je u popodnevnim satima primanjem autora i sudionika. Okupljene je uime domaćina pozdravila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ doc. dr. sc. Tanja Baran, a članica stručnog ocjenjivačkog suda prof. dr. Sanja Nikčević govorila je o vrsnoći radova prispjelih na natječaj koji je bio posvećen oproštenju te predstavila zbornik izabranih radova „Zora nebom zarudjela“.

Uslijedilo je misno slavlje u župnoj crkvi sv. Ane koje je, uz koncelebraciju domaćega

župnika Stjepana Sovičeka, fra Jure Šarčevića, vlč. Anđelka Katanca i o. Krešmira Josipa Bahmeca te uz pjevanje Matije Antolića i Dore Bunić, dan uoči 103. obljetnice rođenja dr. Stjepana Kranjčića po kojemu Susret nosi ime, predvodio provincijal Hrvatske karmelske provincije o. dr. Dario Tokić. U propovijedi je podsjetio da je Stjepan Kranjčić bio jedan od izvrsnih Kristovih mučenika te da je Kranjčićeva proročanska riječ postala snažna u njegovu djelovanju. „Kranjčić je govorio primjerom svojega života“, naglasio je o. Tokić te sadržajno analizirao pjesmu „Pričesna molitva“ koju je Kranjčić napisao i objavio još u svojim bogoslovskim danima. O. Tokić je okupljenim književnicima iz cijele Hrvatske poručio da svoj duh neumorno povezuju s Božjim duhom, da u ovaj svijet unose svjetlo vjere te zamolio da Bog blagoslovi njihove pokušaje.

Nakon mise održan je književni susret na kojem su dodijeljene nagrade, a više je radova javno izvedeno u interpretaciji dramskih umjetnika Helene Buljan i Dubravka Sidora. U glazbenom dijelu programa nastupili su Matija Antolić i Dora Bunić, a kroz svečanost je vodila predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te svoja književna izdanja. Književni susret održan je uz potporu Grada Križevaca, križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina, a doprinos su dali Radnik d. d. i KTC d. d.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2021., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili izv. prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. Sanja Nikčević i vlč. Anđelko Katanec sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni na završnoj svečanosti, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 88 autora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ukupno 130 književnih radova (74 pjesme, 24 kratke priče, 8 putopisa, 12 eseja i 11 monodrama). Od pristiglih radova, 36 je radova (18 pjesama, 6 kratkih priča, 5 putopisa, 4 eseja i 3 monodrame) objavljeno u zborniku „Zora nebom zarudjela“, a 15 je radova nagrađeno.

Vezano

Komentari su zatvoreni.