‘ Lepe ti je Zagorje zelene’ sve do Dublina – iskustvo s Erasmus+ edukacije za učitelje

U okviru Erasmus+ KA 121 projekta koji se provodi u Osnovnoj školi Sveti Petar Orehovec učiteljica Emina Baričević iz područnog razrednog odjela Gregurovec boravila je početkom listopada tjedan dana u Dublinu u Irskoj na edukaciji pod nazivom „The 4C’s: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools” (4 K – kreativnost, kritičko mišljenje, komunikacija i kolaboracija (suradnja) u školi), koju organizira Teacher Academy Ireland. Edukaciji je nazočilo petnaestero učitelja iz Hrvatske, Portugala, Njemačke, Španjolske, Poljske, Italije, Češke i Litve.

Razgovorom i raznim aktivnostima i igrama učitelji su promišljali  o zadanoj temi vježbajući načine rada sa svojim učenicima. Komunikacija i suradnja su iznimno važne u svakodnevnom životu. O tim temama koje su nam naizgled dobro poznate može se mnogo toga naučiti u stručnom smislu. Bez suradnje se ne može ni zamisliti funkcioniranje jednog kolektiva kao što je razred ili škola. Kritičko mišljenje omogućava razvoj naših učenika kao odgovornih građana u budućnosti. Sve to povezuje kreativnost, jer kreativno mišljenje i kreativno rješavanje problema donose nove ideje i obogaćuju svakodnevni život.

Po završenoj edukaciji učitelji su primili certifikate o završenom tečaju, a mobilnost je završena izletom do nacionalnog parka Wicklow Mountains i gradića Glendalough smještenih južno od Dublina. Izlet je upotpunio sliku o Dublinu i Irskoj kao primjeru razvijenog i uređenog suvremenog europskog društva koje cijeni svoju prošlost. Po povratku s tečaja učiteljica će  provesti eTwinning projekt 3,2,1 – Čitaj! te radionice za učitelje, primjenjujući u njima novostečena znanja. Na kraju zadnjega dana voditeljica tečaja je donijela gitaru i zamolila da netko nešto odsvira. Nakon desetak minuta vježbe svi sudionici tečaja pjevali su Lepe ti je, lepe ti je Zagorje zelene koje ih je naučila učiteljica Emina Baričević.

Dojmovi s edukacije su izvanredni i svaki bi učitelj barem jednom trebao sudjelovati u ovakvom programu. Erasmus+ projekt jedinstveno je međunarodno iskustvo profesionalnog razvoja koje pridonosi poboljšanju cjeloživotnog učenja, poučavanja, utječe na osobni rast i razvoj učitelja koji u njemu sudjeluju te pridonosi inovativnim metodama učenja prepoznatljivosti i podizanju kvalitete rada u školama, kao i društvenim sredinama u kojima se škole nalaze.

Vezano

Komentari su zatvoreni.