Šunjić: Velika dvorana potpuno je obnovljena i spremna za zahtjevnije predstave i koncerte

Dvije godine trajali su radovi u koje je uloženo više od pola milijuna kuna Ministarstva kulture i Grada Križevaca i potpuno je uređena i obnovljena Velika dvorana Hrvatskog doma. Nakon godina neulaganja, napokon je saniran balkon i dio koji je prokišnjavao, uređene su pomoćne prostorije i garderoba, popravljen parket i pozornica, tapecirane stolice i osigurani bočni prolazi u gledalištu, postavljen je novi zastor s elektromotornim vodilicama, tepih staza, bočna rasvjeta, novi razglas i mikrofoni jer je za sve zahtjevnije sadržaje i programe koji se u dvorani događaju, objašnjava ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta koje upravlja dvoranom, neophodna i bolja tehnika.

Pozamašnu svotu dobili smo zahvaljujući prijavama na natječaje Ministarstva kulture i medija i naravno tu je pomoć Grada Križevaca. Budući da smo dvoranu sad jako dobro opremili, ove godine smo na Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi prijavili neke predstave koje su malo skuplje. Neću otkriti o kojim se komadima radi, ali nadam se da će naša prijava proći i da će Križevčani moći besplatno pogledati dobre predstave“, otkrila je ravnateljica Željka Šunjić i dodala da su komentari glumaca i drugih izvođača koji dolaze na gostovanja, vrlo pozitivni.

Još nam nedostaje tehničar, osoba koja će raditi na toj vrhunskoj tehnici koja se koristi kod svakog zahtjevnijeg programa“, kaže Šunjić. Zgrada Hrvatskoga doma izgrađena je 1914. i remek-djelo je arhitekta Stjepana Podhorskog. Bogata je detaljima umjetničkog obrta, ornamentima, kapitelima, fasadnim ukrasima i vitrajima, a osim velike dvorane s 340 sjedećih mjesta, u njoj je i mala dvorana Glazbene škole i još jedna dvorana u podrumu. Upravo ta podrumska sljedeća je na redu za uređenje. Obnovit će se stolarija, pokrečiti zidovi i nusprostorije, a u narednim godinama u planu je obnova pozornice i nabava stolica.

Ona sad služi za probe zborova i našeg lutkarskog kazališta, ali mogli bismo je još bolje iskoristiti“, sigurna je profesorica Šunjić. Nova atrakcija za građane, ali i turiste, bit će toranj koji se upravo uređuje i obnavlja, s kojeg se vide cijeli Križevci. Osim građevinskih radova i opremanja dvorana, vrijeme je i da im se nadjenu imena jer nema razloga da se uz brojne osobe iz križevačke povijesti dvorane nazivaju Velika, Mala i Podrumska.

Vezano
1 komentar
  1. Ognjen piše:

    Svaka čast na svemu obnovljenom.
    Ono što se meni čini a ne vidi se na prvu to su problemi sa strujom. Imam dojam da je negdje nešto preopterećeno ili su na istom vodu stvari koje ne i smjele biti zajedno. Staru konzolu za rasvjetu dvorane treba reparirati (potenciometri za regulaciju jačine ne rade… ). 🤔

Komentari su zatvoreni.