Iz šume u Đurđicu izvukli hrpe smeća

Dvadesetak učenika iz Đurđica, polaznici Škole trčanja s trenerima, Čisteći medvjedići i mali i veliki Križevčani pridružili su se u subotu nacionalnoj kampanji Zelena čistka, koju su povodom Europskog tjedna mobilnosti i Svjetskog dana čišćenja organizirali zadruga KLIK, Grad Križevci i Škola trčanja uz potporu Komunalnog poduzeća Križevci i tvrtke NT prom koji je osigurao nagrade.

Akcija je zamišljena kao plogging utrka naziva Eko trk, a radi se aktivnosti koju su popularizirali Šveđani i spoj je džogiranja i skupljanja otpada. No u Švedskoj se možda može trčati i usput skupljati papiriće, ali u šumi u Đurđicu takva je koncepcija brzo pala u vodu. Naime, vreće koje su trkači dobili na startu i trebali ih predati na prvoj kontrolnoj točki, bile su pune čim su zašli u šumu! Tolike količine otpada nitko nije očekivao. Stara odjeća, monitori, sudoperi, madraci i popluni, boce, kanistri, grudnjaci, deseci cipela, božićni ukrasi i nekoliko životinjskih lubanja – sve to su naši sugrađani radije ostavili u šumi, nego na reciklažnom dvorištu i smetlištu.

Osnovnoškolci Dvina i Filip sami su iz šume izvukli ogromna vrata i nekoliko automobilskih guma, a mladi iz Đurđica brzo su se snašli i dogovorili tko će sav taj otpad traktorom dovući do pripremljenog kontejnera u selu. Rezultat je na kraju pao u drugi plan. Ne zna se točno tko je prvi stigao u cilj, ionako je najvažnije da je barem nešto smeća izvučeno iz šume i da je u akciji sudjelovalo puno djece koja će, vjerujemo, brinuti o okolišu i neće ponavljati greške odraslih.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.