Sutra na Future Hubu – film star 100 godina koji izaziva jezu i divljenje

Za ovaj film snimljen 1920. kažu da je jedan od čudnijih i zanimljivijih, među najznačajnijima svih vremena – Kabinet dr. Caligarija – nijemi horor za kojeg kritičari tvrde da je daleko najbolji i najpoznatiji predstavnik njemačkog ekspresionizma na filmu. To je bizarna priča redatelja Robert Wienea o poremećenom hipnotizeru Caligariju, koji koristi mjesečara Cezara da bi počinio okrutna ubojstva.

Zanimljivo je da je Werner Krauss koji igra Caligarija kao manijakalnog demona, bio jedan od najpoznatijih njemačkih kazališnih glumaca, ali mu je kasnije karijera propala zbog otvorenog simpatiziranja i suradnje s nacistima. Paradoksalno, drugu glavnu ulogu u Kabinetu dr. Caligarija, onu mjesečara Cezara, odigrao je Conrad Veidt, koji je zbog supruge Židovke bio prisiljen napustiti Njemačku nakon dolaska nacista na vlast, a kasnije je postao poznat kao epizodist u britanskim i američkim filmovima, najviše kao major Strasser u filmu Casablanca. Atmosfera filma s kontrastima svjetla i sjena, posebnom scenografijom koja je prepuna uskih uličica i tijesnih prostora, trebala je stvoriti osjećaj jeze, užasa i klaustrofobije kod gledatelja, i to joj je uspjelo. 

Film će se prikazati u subotu 25. rujna u 18.30 u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Ulazak je slobodan.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa
Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije
prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci
sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u
ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da
odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za
razvoj civilnoga društva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.