U Križevcima se obilježava Europski tjedan održivog razvoja

Europski tjedan održivog razvoja obilježava se u periodu od 18. rujna do 09. listopada pod motom „Misli globalno, djeluj lokalno“ s ciljem promicanja održivog razvoja u lokalnoj zajednici, regiji, zemlji i Europi. Ove će se godine, po prvi puta obilježiti i u Križevcima.

Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja započinju u petak, 24. rujna otvaranjem Energetsko – klimatskog ureda energetske zadruge KLIK i Grada Križevaca i otvorenim vratima za građane gdje će moći sudjelovati na predavanju Zelene energetske zadruge o ulozi građana u energetskoj tranziciji te uključivanju građana u projekte energetske učinkovitosti, nastavlja se tematskim festivalom „KLIKni na održivo“ koji će se održati u subotu i nedjelju, 25. i 26. rujna na Strossmayerovom trgu, a vikend nakon, 02. listopada, održati će se prva „plogging“ utrka i zelena čistka u Križevcima povodom Europskog tjedna mobilnosti i Svjetskog dana čišćenja. Time će se obuhvatiti nekoliko važnih tema održivog razvoja kao što su klimatske promjene, zaštita okoliša, mobilnost, energetska tranzicija.

Građani će tako na prvom festivalu održivosti u Križevcima imati prilike sudjelovati na različitim radionicama i predavanjima, donirati sredstva kroz humanitarni buvljak Zaklade „Volim Križevce“, razgledati električne automobile i električne bicikle naših sugrađana, kao i različite ekološke i održive proizvode, a svi koji ogladne, moći će isprobati zdrave zalogaje koje će pripremati poznata veganska kuharica Ivana Rukavina. Za filmoljupce će se prikazati film legendarnog Davida Attenborougha – Život na našem planetu u kojem se slavni voditelj prisjeća svojeg života i evolucijske povijesti života na Zemlji.,

Svi koji vole aktivan i zdrav život, moći će se prijaviti na prvu „plogging“ utrku i uz lagano hodanje/džogiranje/trčanje čistiti šumu od otpada, a najbolji će i osvojiti nagradu. Obilježavanje tjedna održivosti će se završiti predavanjem “Kišem li od klime?” i radionicom TorbEKO u sklopu Culture Shock festivala.

Aktivnosti u sklopu Europskog tjedna održivog razvoja organizira KLIK energetska zadruga u partnerstvu sa Gradom Križevcima, a pod pokroviteljstvom Culture Shock festivala i EUKI Living Streets projekta te EIT Climate-KIC inicijative “Gradovi budućnosti jugoistočne Europe”.

Vezano

Komentari su zatvoreni.