Počela je nastava – vozači oprez!

Ljetni praznici su završili, počela je nova nastavna godina i u školske klupe danas su se vratili učenici osnovnih i srednjih škola. U prve razrede osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj upisano je oko 40 tisuća prvašića, što znači i toliko novih svakodnevnih sudionika u prometu. Zato će policija u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa poduzimati razne aktivnosti kako bi djeca u prometu bila sigurnija. U posljednjih deset godina na hrvatskim je prometnicama smrtno stradalo 69 djece, a ozlijeđeno je njih 9481. I dok se smanjio broj najtežih stradavanja, zabrinjava podatak da su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima.

Roditelji djecu nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije“, upozorava Ministarstvo unutarnjih poslova.

Križevački policijski službenici i ove će godine pojačano nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola kako bi djeca nesmetano i što sigurnije dolazila i odlazila iz škola. Također, tijekom rujna će policajci pojačano mjeriti brzinu na prometnicama u zonama škola i kažnjavati vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.

Vezano
Komentiraj

Tvoja e-mail adresa neće se nigdje vidjeti javno