Nastavlja se ljetna shema cijepljenja uz jednu novinu

U prostorijama PORA-e regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije jučer je nakon redovne koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktualnosti vezane uz epidemiološku situaciju na području županije, kao i planovi za daljnju organizaciju cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako je na području županije epidemiološko stanje i dalje stabilno, uz lagani porast oboljelih, te je upozorio građane na važnost pridržavanja svih epidemioloških mjera koje su na snazi i odgovorno ponašanje. Također je dodao kako se, prema uputama nacionalnog Stožera, u zatvorenim prostorima moraju nositi maske, iako osobe imaju COVID potvrdu, osim ako je riječ o okupljanju na kojemu sve osobe imaju COVID potvrde. Na javnim okupljanjima gdje nije moguće pridržavanje epidemioloških mjera, također se moraju nositi maske.

„Što se tiče cijepljenja, nastavlja se ljetna shema ponedjeljkom, srijedom i subotom u prostorima bivše COVID ambulante u koprivničkom Domu zdravlja, a novina je da se uvodi cijepljenje Pfizerom u svim terminima, uz Modernu srijedom i Janssen subotom. Također, planiramo i cijepljenja 25. kolovoza u Đurđevcu i 29. kolovoza u Križevcima čime ćemo zaokružiti ljetnu shemu cijepljenja. Želja nam je svima dati mogućnost da se cijepe i procijepiti što je više moguće građana kako bismo mirnije dočekali jesen. Ovog trena smo na 46 postoj cijepljenih u odrasloj populaciji“, napomenuo je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla osvrnula se na epidemiološku situaciju te je kazala kako je od početka epidemije na području županije bolest COVID-19 potvrđena u 8335 slučajeva, dok je 210 osoba umrlo.

„Sve mjere su i dalje na snazi te molimo sugrađane da ih pridržavaju jer korona nije nestala i samo je pitanje trenutka kada možemo imati porast broja oboljelih i hospitalizacija. Također apeliramo na sugrađane da se cijepe u što većem broju, a kako bismo im olakšali, pojačali smo cijepljenje Pfizerom u sklopu ljetne sheme cijepljenja. Osim u prostorima bivše COVID ambulante, može se i dalje cijepiti kod liječnika opće prakse, a 25. kolovoza od 13 do 16 sati organiziramo cijepljenje u prostorima Doma zdravlja u Đurđevcu, odnosno u ambulanti školske medicine sa stražnje strane Doma. Prvenstveno je riječ o drugoj dozi, ali su pozvani i svi oni koji se žele prvi put cijepiti. Također, 29. kolovoza od 8 do 11 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima bit će novi javni poziv za cijepljenje bez najave jer je tamo na zadnjem javnom pozivu bio najveći broj osoba koji je primio prvu dozu. Pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe“, pojasnila je ravnateljica Vadla.

Što se tiče konkretnih brojki, prvom je dozom cijepljeno 38.308 osoba, drugom dozom njih 37.434 te Janssenom 1.671. Kada se to zbroje osobe koje su cijepile prvom dozom i cjepivom Janssen, može se reći kako je interes za cijepljenje u našoj županiji iskazalo 39.979 osoba, što je 46 posto odrasle populacije.

Ravnateljica je dodala kako se nastavlja s organizacijom cijepljenja te se čekaju nove upute nacionalnog Stožera nakon 31. kolovoza. Građanima je dana mogućnost cijepljenja na više lokacija kako bi im se što više olakšalo te je pozvala sve da se odazovu.

Na kraju konferencije, načelnik Ljubić je najavio kako će Stožer u četvrtak, 19. kolovoza u Virju održati radni sastanak sa svim načelnicima općinskih i gradskih stožera kako bi se usuglasilo provođenje epidemioloških mjera u svim jedinicama lokalne samouprave na razini županije, a sve radi sigurnosti građana i što manjeg broja oboljelih.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.