Iz novih naslova u knjižnici izdvajamo priču o nastanku nove hrvatske ljevice

Iz novih naslova u Gradskoj knjižnici Franjo Marković izdvajamo sljedeće knjige:

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

MOŽEMO!: KAKO JE NASTALA NOVA HRVATSKA LJEVICA / Robert Bajruši. – 1. izd. – Zagreb: Profil knjiga, 2021.

Knjiga govori o pokretu “Možemo!” – kako je nastao, tko su mu članovi, za koje se ideje zalaže.

Nitko nije previše obraćao pozornost kad je potkraj veljače 2017. dvadesetak žena i muškaraca, stojeći u blizini ruševina zagrebačkog Paromlina, objavilo da su osnovali platformu, ambiciozno nazvanu “Zagreb je NAŠ!”, s kojom će izići na lokalne izbore u svibnju te godine. Nešto više interesa izazvao je dobar izborni rezultat, zahvaljujući čemu je njihovih četvero zastupnika i zastupnica ušlo u Skupštinu grada Zagreba, ali i u to vrijeme taj se podatak uglavnom oživljavao kao kratkotrajni bljesak jedne netipične ekipe, koja se razlikovala od svega dotad viđenog u hrvatskoj politici. Predviđao im se nestanak, kao što su tih godina naglo izbili Laburisti i Orah i ubrzo potonuli. Jednostavno, prevladavalo je razmišljanje da je prostor lijevo od centra rezerviran za SDP, dok su svi drugi osuđeni na propast. Nije se to dogodilo – iz inicijative tih dvadesetak ljudi kraj Paromlina, zbog njihove aktivnosti koja je sljedećih godina izazivala pozornost javnosti, nastao je tri godine kasnije mnogo širi pokret “Možemo!”.

Hrvatsku su 2020. godine obilježila tri važna događaja: pandemija koronavirusa, potres u Zagrebu, a u prosincu i na Baniji, te parlamentarni izbori. HDZ-ova vlada na te događaje nije dobro reagirala i naglo je, između travnja i srpnja, narasla podrška lijevo-zelenom bloku, koji su uz Možemo! činili još Nova ljevica, Radnička fronta i ORaH. Na srpanjskim izborima dobili su više od 7 posto glasova i osvojili čak 7 saborskih mandata. Postali su treća ili četvrta politička snaga i odjednom je postalo očito da je Hrvatska dobila novu ljevicu, čiji predstavnici ne žele na tome stati jer najavljuju nove akcije i inicijative.

Ova knjiga govori kako je taj pokret nastao, tko ga čini, tko su njegovi vođe i što planiraju u budućnosti.

https://www.ljevak.hr/publicistika/26185-mozemo.html

BELETRISTIKA

FEMICID / Pascal Engman; sa švedskoga prevela Lana Momirski. – Zagreb: Indigo knjiga, 2020. 

Tko su muškarci koji se sastaju na tajnim internetskim forumima, a ujedinjuje ih život u prisilnom celibatu?

Mlada žena pronađena je mrtva u svom stanu u sjevernom Stockholmu. Je li krivac njezin partner kojeg je netom prije ubojstva ostavila? Policijska inspektorica Vanessa Frank započinje istragu na slučaju, ali ne može se oteti osjećaju da joj promiče nešto ključno. Naročito nakon još jednog zločina.

U jeku jačanja feminizma digitalna mreža muškaraca-mrzitelja žena sve više se širi. Oni sebe nazivaju „incelima“ i obitavaju u najmračnijim zakucima interneta. Ujedinjeni su u svojoj želji da se osvete ženama koje su ih prezrele i nisu se udostojale ni pogledati ih. Dok Vanessa Frank propituje moguću umiješanost zlokobne mreže incela u zločine, na kocki je sve više života…

https://www.knjizara-dominovic.hr/en/femicid-product-30382/

DJEČJI ODJEL

BAJKE ZA NAJMLAĐE / [prepričala Ivanka Borovac]. – Rijeka: Naklada Uliks, 2021. 

Ova raskošno ilustrirana knjiga bajki razveselit će svako dijete! Originalne verzije bajki, koje su dio školske lektire, prepričane su na jednostavan i živahan način te su prilagođene iskustvu i ukusu najmlađih. 

Autori priča u knjizi su: Carlo Collodi, James Matthew Barrie, Charles Perrault i Hans Christian Andersen. 

To su bajke koje razvijaju dječju maštu i obogaćuju njihov unutarnji život te ukazuju na rješenja problema i osjećaje koji zbunjuju djecu tijekom odrastanja. Živopisne ilustracije uvode i nas u svijet bajki. Pronađimo Pepeljuginu staklenu cipelicu… Poletimo s Petrom Panom… Upoznajmo simpatičnu Palčicu i postanimo dobri poput Pinokija…

http://www.knjiznica-krizevci.hr/mkatalog/knjiga.php?id=69566

KNJIGE ZA MLADE 

SVE ŠTO ĆEMO SAGRADITI: PLANOVI ZA NAŠU ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST / [autor teksta i ilustracija] Oliver Jeffers; [preveo Ozren Doležal]. – Zagreb: Profil knjiga, 2021. 

Otac i kći spremaju se postaviti temelje za život. Služeći se vlastitim, posebnim alatima, bacaju se na posao i grade lijepe uspomene, dom koji će im pružati sigurnost, ljubav koja će ih grijati, cestu do Mjeseca i tunel prema nepoznatim krajevima, neosvojiv zamak i čvrst brod…

Vrijedna je ovo i vječna priča o bezuvjetnoj roditeljskoj ljubavi, o važnosti stvaranja zajedničkih trenutaka, ali i o beskrajnim životnim mogućnostima.

https://shop.skolskaknjiga.hr/sve-sto-cemo-sagraditi.html

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.