Mladi enolog Luka Radiček stoji iza Martina Albusa, nove prestižne linije orahovičkih vina

Luka Radiček mlad je ali iskusan profesionalac. Ovaj diplomant zagrebačkog Agronomskog fakulteta iza sebe ima već niz berbi Korlata, jednog od najuspješnijih hrvatskih vinskih brendova. Gospodin Radiček došao je u Badel 2014. godine, čim je završio  fakultet. Prvo je radio u Križevcima i u Nespešu blizu Zagreba, a zatim u Badelovoj vinariji u Daruvaru.

Već 2016. došao je u vinariju u Benkovac gdje je naslijedio Juraja Sladića, jednog od najtalentiranijih dalmatinskih enologa novije generacije (Sladić sada radi u Testamentu). Radiček je samostalno odradio četiri berbe Korlata, 2017, 2018, 2019, i 2020, što znači da je odgovoran za sve Korlate koje ćemo piti u narednih četiri ili pet godina. I onda je, odjednom, prešao u PPK Orahovicu. Što se čini čudnim, ali nije.

Luka Radiček, s kojim smo ovih dana razgovrali u Esplanadi, baš kao i nogometaši koji mijenjaju klub kaže da mu je “u Badelu bilo dobro ali je trebao novi izazov u karijeri.” U ovom slučaju to nije fraza.

Orahovica je vinarija s velikim potencijalom, koja se desetljećima zadovoljavala proizvodnjom široko dostupnih vina od grožđa iz vinograda s jako visokim prinosima.

Zanimljivo je da je i u tom režimu proizvodnje Orahovica osvojila više važnih međunarodnih priznanja, uključujući i nekoliko Decanterovih medalja. Orahovička Vrhunska frankovka koja i dalje košta manje od pedeset kuna, spada među izvrsne vrijednosti za novac na domaćoj vinskoj sceni.

E sada, prije više od godinu dana Orahovica je odlučila podići kvalitetu i promijeniti protokole u vinogradima i u podrumu. Prvi snažan izraz novog kursa stare slavonske vinarije jest nedavno promovirana linija Martin Albus, koja je skuplja od svih drugih orahovičkih vina (ali i dalje zparavo nije skupa) i koja se prvenstveno obraća restoranima, barovima i hotelima.

Luka Radiček trebao je, dakle, stvoriti cijelu novu liniju vina, što uistinu jest izazov kojeg je novi orahovički enolog prilično uspješno svladao.

U narednim godinama Radičeka čeka još kompleksniji zadatak: kako podići kvalitetu svih orahovičkih vina, a zadržati niske cijene buteljki i profitabilnost vinarije. Riješi li ovu jednadžbu, Luka Radiček mogao bi postati zvijezda. (plavakamenica.hr)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.