U kolovozu počinju radovi na aglomeraciji, 2500 stanovnika će do 2023. dobiti vodovod i kanalizaciju

Jedan od najvećih projekata u povijesti Križevaca uskoro kreće u fazu koju brojni stanovnici željno iščekuju, odnosno konkretne radove na terenu. Projekt naziva Aglomeracija Križevci obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Križevci, a završetak projekta planiran je za studeni 2023. godine. Realizacijom projekta broj priključenih stanovnika na sustav vodoopskrbe povećat će se s 12 285 na 14 700 što predstavlja povećanje od 2 415 stanovnika. Dodatne usporedbe radi, spomenimo kako stupanj priključenosti na sustav vodoopskrbe na području aglomeracije iznosi 77 %, a nakon provedbe projekta priključenost će iznositi 93 %.

Epilog je to dugotrajne, desetogodišnje borbe da bi se ovaj projekt konačno realizirao, a koja je uz brojne zahtjeve, prilagodbe i udovoljavanja uvjetima konačno stigla svome kraju u posljednjih godinu i pol. Prvo je Mario Rajn 15. travnja 2020. godine potpisao ugovor o sufinanciranju projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci i to nakon što je direktorica Vodnih usluga d.o.o. Križevci Helena Kralj Brlek potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s ministrom zaštite okoliša i energetike, Tomislavom Ćorićem i generalnim direktorom Hrvatskih voda, Zoranom Đurokovićem. Nakon toga, 31. ožujka 2021. godine potpisan je ugovor s izvođačem radova, tvrtkama Radnik i Zagorje gradnja. Paralelno s time, provelo se ili će se provesti ukupno šest grupa javnih nabava.

S obzirom na to da je od potpisivanja ugovora s izvođačima prošlo već nekoliko mjeseci, u Gradskoj upravi potražili smo odgovor na pitanje kada možemo očekivati početak radova, odnosno u kojoj je fazi cjelokupna realizacija projekta.

“Tijekom mjeseca lipnja na aktivnosti Rekonstrukcije i izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje u sklopu projekta ‘Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Križevci’ sa Zajednicom ponuditelja Radnik d.d. Križevci i Zagorje gradnja d.o.o. Zagreb, pripremali su se izvedbeni projekti, vremenski planovi i nominacije materijala te ostale ugovorne predradnje. Izvođač radova najavio je početak radova u mjesecu kolovozu 2021. godine u naselju Lemeš Križevački i ulici Ferde Kerna”, stoji u njihovom odgovoru.

Također, u tijeku su i još neke od javnih nabava: “Za aktivnost Izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Križevci u tijeku je postupak pregleda i ocjene ponuda dok je aktivnost Nabave opreme za redovito održavanje vodoopskrbe i sustava odvodnje u fazi javne nabave”, dodaju iz gradske uprave.

Projekt Aglomeracija Križevci ukupne je vrijedan 320,4 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi su 256,3 milijuna kuna od čega 179,8 milijuna kuna čine bespovratna EU sredstva. Preostalih 76,5 milijuna kuna u projektu osigurat će Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 30,6 milijuna kuna) te Grad Križevci (15,3 milijuna kuna). Izgradit će se i obnoviti 29 kilometara vodovoda, 66 kilometara odvodnje i nadogradit će se uređaj za pročišćivanje otpadnih voda na viši stupanj pročišćavanja.

Projektom su obuhvaćena sljedeća naselja i ulice:

Gornje Vine, Varaždinska ulica, Greberanec, Šebre, Pesek, Radnički dol, Pušća, Zagorska ulica, Kalnička ulica, Ulica Ivana Lepušića, Mladine, Kosovec, Mali Potočec, Veliki Potočec, Široko Brezje, Ulica Frana Supila, Ulica Tadije Smičiklasa, Ulica branitelja Hrvatske, spoj između Ulica Krunoslava Heruca i Ulica Antuna Mihanovića, Ulica Josipa Buturca, Crni put, Zagrebačka ulica, Ul. Frana Galovića, Ulica Frana Gundruma, Trg Sv. Florijana, Trg J.J. Strossmayera (semafori centar), Ulica Petra Zrinskog, Ulica Kralja Tomislava, uz potok Vrtlin, Gundulićeva, Bjelovarska ulica, Donji Cubinec, Cubinec, Mladine (prvi odvojak), Bukovje Križevačko, Poljana Križevačka, Gračina, Ulica Kalničke Punte, Prikraj Križevački, Karane, Ulica Ferde Kerna, Koruška, Ulica Glogovničke Bune, Ulica Karla Häuslera, Vrbovečka ulica, Donje Križevčine, Gornje Križevčine, Donja Brckovčina, Gornja Brckovčina, Potočka ulica, Ulica bana J. Jelačića, Koprivnička ulica, Majurec, Majurec cesta i Lemeš Križevački.

Vezano

Komentari su zatvoreni.