Povodom Dana antifašističke borbe položeno cvijeće i zapaljene svijeće

Povodom Dana antifašističke borbe zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel položili su cvijeće i zapalili svijeće na Gradskom groblju u Križevcima. Na taj način odali su počast svim borcima i žrtvama koji su izgubili živote u Drugom svjetskom ratu.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Tim je povodom čestitku uputio i gradonačelnik Mario Rajn:

“Drage sugrađanke i sugrađani, 22. lipnja 1941. godine hrabri ljudi krenuli su u borbu protiv nasilja, rasizma i totalitarizma osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda. Bila je to prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi, a upravo zahvaljujući njima i svima koji su se uključili u ovu borbu za slobodu i mir postavljeni su temelji današnje slobodne, demokratske i europske Republike Hrvatske. Uz želju da zajednički očuvamo ove temelje, čestitam vam 22. lipanj, Dan antifašističke borbe”, stoji u Rajnovoj čestitci.

Vezano

Komentari su zatvoreni.