Darujte krv, očuvajte život: Danas se obilježava Svjetski dan darivatelja krvi

O ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi kako bi se povećala svijest o važnosti redovitog dobrovoljnog davanja krvi i prepoznavanje doprinosa dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi u spašavanju života i poboljšanju zdravlja. Svjetski dan darivatelja krvi ima za svrhu stvoriti širu svijest u cijelom svijetu o važnosti dostatne raspoloživosti i odgovarajuće uporabe sigurne krvi i krvnih pripravaka kao i potrebi da se mnogo više uključi u redovito, dobrovoljno i neplaćeno davanje krvi. 

Za 2021. godinu slogan Svjetskog dana darivatelja krvi  je “Darujte krv, očuvajte život”. Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje je uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

Ovo je prilika kad se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac, ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvlju u krvnim pripravcima.

“Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi”, poručili su ovom prilikom iz Gradskog društva crvenog križa Križevci, dok se čestitkama pridružio i gradonačelnik Mario Rajn:

“Danas obilježavamo naš dan, Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Hvala vam na svakoj dozi darovane krvi i hvala vam što tako pomažete u liječenju i spašavanju ljudskih života. Ovim putem upućujem vam iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te vam želim puno zdravlja.”

Vezano

Komentari su zatvoreni.