Stanari iznijeli svoje ideje, oživljavanje križevačkih kvartova počinje već ovaj mjesec

U Gradskoj upravi održan je međuodjelni sastanak predstavnika Grada Križevaca i Križevačkog laboratorija inovacija za klimu kako bi se predstavili rezultati anketnog upitnika i prikupljeni prijedlozi iz Kutija prijedloga u kvartovima vezano uz potencijale stambenih blokova, programima i mogućim akcijama u sklopu projekta EUKI Living Streets, odnosno „Žive ulice“.

Riječ je o projektu kojim će se u sljedećih šest mjeseci „oživjeti“ pet stambenih blokova u gradu i to u ulicama Frana Gundruma, Stjepana Radića, kralja Tomislava, Matije Gupca i Petra Zrinskog. U ovim kvartovima živi oko 2.000 građana koji nemaju svoja dvorišta u kojima bi provodili vrijeme na otvorenom i u druženju pa će ovim projektom kvartovi u kojima žive postati dvorište i prostor za druženje, upoznavanju te razonodu svih stanovnika tih ulica sukladno iznesenim prijedlozima. Među prijedlozima su se našli postava roštilja, viseće mreže, dodatno ozelenjivanje javnih površina.

Naime, Grad Križevci je prošle godine, uz Poreč, odabran na Javnom pozivu udruge Terra HUB za provedbu eksperimenta živih ulica u sklopu projekta EUKI Living Streets, vrijednog 20 tisuća eura, kojeg financira Europska inicijativa za klimu (eng. European Climate Initiative) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost. Projekt provodi europsko udruženje energetskih gradova – Energy cities u partnerstvu s organizacijama Terra HUB iz Hrvatske, Oeste Sustentavel iz Portugala i Sustainable City Network iz Grčke.

Cilj provedbe projekta Living Streets u Križevcima je eksperimentirati s intervencijama u javnom prostoru kako bi privremeno stambene blokove transformirali u održivo mjesto po mjeri građana, su-kreirati s građanima intervencije u javnom prostoru i organizaciju događanja, olakšati lokalne inicijative odozdo prema gore na području urbanog planiranja, uključujući održivu mobilnost, te suradnjom s građanima donositi bolje gradske politike u urbanom planiranju.

Što je Living Streets? 2013. godine, stanovnici dviju ulica u Gentu (Belgija) odlučili su privremeno pretvoriti svoje ulice u prekrasno zeleno mjesto susreta svojih susjeda, ukloniti promet automobila na nekoliko mjeseci i pratiti što će se dogoditi. Tako je nastalo projekt Living Streets – „Žive ulice“. U međuvremenu, koncept Living Streets pokrenuo je maštu stotina građana i ostvario više od 50 Živih ulica u samom gradu Gentu te nadahnuo mnoge druge gradove da slijede njegov primjer. Među njima su se našli i Ivanić-Grad i Zadar.

Iz Grada pozivaju građane da podrže projekt te nastave sudjelovati u daljnjim aktivnostima namijenjenima obogaćivanju društvenog života unutar kvartova grada Križevaca. Slijede kvartovski sastanci na kojima će se definirati lokacije uređenja i druženja te dogovor o datumu provedbe aktivnosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.