Što se stvarno dogodilo sa Schrödingerovom mačkom?

Tema ovotjedne filozofske rasprave iz ciklusa U potrazi za smislom znanosti, koje vodi astrofizičar Petar Pavlović u sklopu projekta Future Hub Križevci, su filozofske posljedice kvantne fizike. Polaznici će i danas, uz Pavlovićevu pomoć, propitivati najvažnije znanstvene ideje i fizikalne teorije.

Kritički ćemo promišljati temelje formalizma kvantne fizike i njegova ograničenja, te diskutirati problem mjerenja i Schrödingerovu mačku nastojeći pokazati da su principi i logika kvantnih pojava zapravo mnogo bogatiji i dublji nego formalizam koji ih želi izraziti“, najavio je Pavlović.

Predavanja U potrazi za smislom znanosti održavaju se subotom od 17 sati u učionici Pučkog otvorenog učilišta u sklopu društvenog centra Future Hub Križevci. Otvorena su za javnost.

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.