Kako su odlučili Križevčani: Rajn suveren u 49 od 51 biračkog mjesta, nevidljivom Devčiću mrvice

Dojmovi s drugog kruga lokalnih izbora pomalo se sliježu na razini cijele Hrvatske, pogotovo u Križevcima u kojima pretjerane napetosti nije ni bilo. Već je nakon prvog kruga bilo prilično izgledno da će Mario Rajn osvojiti još jedan mandat na čelu grada, a u prilog mu je išla i nevjerojatna inercija njegovog protukandidata Mate Devčića.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika kroz ušice igle probio se u drugi krug pobjedivši Ivicu Švagelja za svega 90 glasova. I dok je bilo teško očekivati da će uspjeti nadoknaditi golemu razliku u odnosu na Rajna, svejedno čudi njegovo nepojavljivanje u javnosti u vrijeme kampanje između prvog i drugog kruga. Je li bio svjestan da su 2.343 glasa razlike iz prvog kruga prevelik zaostatak za Rajnom ili je, pak, zadovoljniji pozicijom ravnatelja koprivničke bolnice, zna samo Devčić, a tu se vjerojatno krije i razlog njegovoj neaktivnoj kampanji.

Cijenu je platio očekivanim porazom u drugom krugu, no on je bio teži nego što je mogao i zamisliti. Rajn je osvojio 4.942 glasa, Devčiću je pripao 1.721 glas. Preračunato u postotke, Rajnu je povjerenje dalo 74.17% birača, dok je broj ispred imena Mate Devčića zaokružilo 25.83% birača. Od svih pobjednika u 2. krugu, križevački gradonačelnik ostvario je najveću razliku, o čemu smo detaljnije pisali jučer.

Za kraj loših brojki po HDZ i Matu Devčića, zanimljivo je pogledati rezultate sa svakog od 51 biračkog mjesta. Rajn je pobjedu odnio na čak 49 biračkih mjesta, dok su Devčiću pripale tek jedne od najčvršćih HDZ-ovih utvrda na križevačkom području – Ivanec Križevački i Donja Glogovnica. Posebno je porazno po Devčića da je u prvom krugu pobjedu odnio na šest biračkih mjesta, no u dva tjedna između dva izborna kruga izgubio je prevlast u Apatovcu, Dijankovcu, Kloštru Vojakovačkom i Svetoj Heleni.

S obzirom na to kako je odradio kampanju za drugi krug, ovakvi Devčićevi rezultati malo su koga iznenadili. Teniskim žargonom rečeno, HDZ-ov kandidat predao je meč nakon prvog seta, a njegova je inercija i neaktivnost ispala dosljedno u kontekstu nedolaska na sjednice Gradskog vijeća u prethodnom mandatnom razdoblju. Naime, unazad nešto više od godinu i pol održano je 13 sjednica Gradskog vijeća, a Devčić nije bio čak na njih 11. Kada nije sudjelovao u radu predstavničkog tijela građana, onda nije čudno da se ne pojavi ni u kampanji za drugi krug. Uostalom, birači su svojim glasovima najbolje dočarali što o tome misle.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.