Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

A NIKAD NA VRHU: PUTOVANJE NA HIMALAJU / Paolo Cognetti; prevela s talijanskog Ana Badurina. – Zaprešić: Fraktura, 2020. 

Ima li smisla penjati se na planinu, a nikada ne dospjeti na vrh?

U najboljoj tradiciji velike literature o prirodi i putovanjima, Paolo Cognetti pripovijeda o svome lutanju malim Tibetom, udaljenom nepalskom regijom Dolpo, na koje se 2017. godine otisnuo tragom kultne knjige Snježni leopard Petera Matthiessena.

Čovjek na kraju četrdesete godine života, mitska zemlja izgubljena u vremenu, kretanje bez zadanog cilja, doline umjesto vrhova i kruženje umjesto osvajanja – i u ovom nas iznimnom djelu proslavljeni autor romana Osam planina istodobno vodi na dvije potrage nadahnute planinom – na putovanje prostorom i putovanje duhom.

Uz Remigia, prijatelja iz djetinjstva, koji nikada nije napustio Alpe, i Nicolu, slikara kojeg je upoznao nedavno, u pratnji grupice šutljivih šerpa, pripovjedač pokušava otkriti nov način hodanja i promatranja, doživjeti posljednju izvornu planinu, prije nego što je zauvijek nestane. Predivno napisan i opremljen autorovim crtežima s puta, A nikad na vrhu Paola Cognettija mali je književni dragulj, dnevnik putovanja Himalajom koje se pred našim očima pretvara u put samospoznaje.

https://mvinfo.hr/knjiga/14326/a-nikad-na-vrhu-putovanje-na-himalaju

BELETRISTIKA

MLIJEČNI ZUBI / Lana Bastašić. – Zaprešić: Fraktura, 2020.

Dječak kojeg bole očevi zagrljaji, djevojčica koja muči akvarijske ribice, štreberica kojoj ne ide tjelesni, dječaci koji čekaju da im umre bogata baba-tetka i tinejdžerica kojoj otac ne dozvoljava da odraste samo su neki iz impresivne galerije likova koje je stvorila Lana Bastašić, moćan glas nove generacije, u zbirci priča Mliječni zubi. Svaka pojedina priča bez obzira na to započinje li nevino ili direktno uvijek nas odvodi u strah dostojan onoga koji proizvodi klaun Stephena Kinga.

Svi su nam junaci bliski – to su naši susjedi, rođaci, i svatko od njih krije nemalu, duboko sakrivenu tajnu koja otkucava da bi prije ili poslije eksplodirala. Svijet odrastanja natopljen je udarcima kaišem, sramom zbog proljeva, zabranama i prisilama. Djeca i tinejdžeri u Mliječnim zubima suočavaju se s tamnim i jezovitim, jer samo tako mogu odrasti, često i prerano. Ona moraju otvoriti prozor da bi istjerala boga iz svoje sobe i krenula dalje.

“Centralna tema ove majstorski napisane, stilski besprijekorne i krajnje dirljive zbirke jest djetinjstvo. Možda bi zbog toga netko očekivao nježniju ili čak sentimentalnu knjigu, ali priče u ovoj zbirci su brutalne, onoliko koliko je brutalno odrastanje u duboko trulom društvu koje stoji nasuprot nevinosti osjetljivog i pronicljivog djeteta. Kao što je i očekivano, Lana Bastašić ponovo dokazuje da je jedna od vodećih prozaista u regiji.” – Rumena Bužarovska

***

Lana Bastašić rođena je u Zagrebu 1986. godine. Njen roman Uhvati zeca dobio je Europsku nagradu za književnost 2020. godine i preveden je na dvanaest jezika. Dobitnica je nekoliko nagrada za kratku priču, poeziju i dramu.

https://fraktura.hr/mlijecni-zubi.html

DJEČJI ODJEL

MOJ TATA INDIJANAC / Mladen Kopjar; [ilustracije Davor Pavelić]. – Varaždin: Umjetnička organizacija Knjigohvat, 2020. 

Dramski tekstovi obuhvaćeni ovom zbirkom emitirani su unazad desetak godina na Prvom programu Hrvatskog radija u emisiji Radioigra za djecu i mlade. Sadržajno raznoliki (znatiželjni zamorac želi vidjeti i okusiti svijet izvan svog kaveza, sudbinom tri različita brata poigravaju se vila i vještica, složne životinje sprečavaju isušivanje jezera koje im je dom, spašavanje s drveta mame koja mjesečari), ali povezani Kopjarevim duhovitim i neposrednim izričajem.

https://katalog.kgz.hr/

KNJIGE ZA MLADE 

SLUČAJ LAURE D. / Dražen Gorjanski. – Osijek: Matica hrvatska, 2021.

Nasilje u sportu???? Tema o kojoj se i dalje ne razgovara a prisutna je u sve više sportskih klubova i organizacija.

“Slučaj Laure D” nova je knjiga Dražena Gorjanskog koji je uvijek glasno pričao o “zabranjenim” i neugodnim temama kako u svijetu sporta tako i u svakodnevnom životu. Priča puna emocija, inspirirana stvarnim događajem i prikazana do najsitnijeg detalja čita se u jednom dahu te čitatelju ostavlja na razmišljanje kojim nas vrijednostima današnji sport uči te koliko su te vrijednosti korisne za zajednicu?!?!

Bilo da ste sportaš ili roditelj sportaša, od trenera kojem ste prepustili svoje dijete očekujete SVE. I podršku, i ulogu odgajatelja, ulogu prijatelja, ulogu učitelja, ulogu roditelja, smijeh, zabavu, igru i vođenje kroz život. …  Ovom pričom prikazana je istina koje nismo svjesni, koja se događa upravo pored nas a o kojoj se šuti zbog stida, nesigurnosti i straha žrtve da će biti neshvaćena i ismijana….

Etički kodeks u sportu spominje se u tekstu. Brojni će se pitati što je to?!?! Karate svijet ga je već usvojio, vrijeme je i za druge sportove i sportske organizacije.

Kodeks započinje ovim riječima: “Adriana Giurca (1982. – 1993.), rumunjska gimnastičarka koju je trener zbog nemogućnosti izvedbe jednog elementa pretukao do smrti. Imala je 11 godina.”

Bez obzira što se temeljno na ovaj roman gledalo kao na krimić, njegov je tekst znatno složeniji. Izborom tematike autor ukazuje na nekoliko značajnih društvenih problema koji počesto ostaju na marginama širega društvenog interesa, barem dok se ne dogodi tragedija, pa čak i tada. …

Slučaj Laure D. nikako nije samo krimić, štivo koje će se brzo zaboraviti nakon čitanja.

http://www.maticahrvatskaosijek.hr/slucaj-laure-d/

Vezano

Komentari su zatvoreni.