Drugi krug u Gornjoj Rijeci i Kalniku, bez promjene u Sv. Ivanu Žabnu i Sv. Petru Orehovcu

Uz izbore za gradonačelnika i župana, pratili smo i što se događa u četiri općine koje spadaju pod križevačko područje. Uzbuđenja nije nedostajalo, stoga krenimo od općina koje će svoje vodstvo tražiti u drugom krugu.

Na Kalniku je završena era Mladena Kešera, ali i SDP-a. Naime, Kešerov nasljednik u borbi za općinski tron – Mario Filipašić – zauzeo je posljednje, treće mjesto, iako je osvojio čak 29,05% glasova. Na njegovu nesreću, sva su tri kandidata bila prilično izjednačena, tako da ovaj visok postotak nije bio dovoljan za drugi krug. Tamo će se naći Krunoslav Đurec s 37,56% i Tihomir Radiček s 31,62% glasova. Zanimljivo, obojica su nezavisni kandidati, a razlika u broju glasova bila je svega 44 glasa.

Gornja Rijeka bila je jako blizu da u drugom krugu bira samo župana. Dosadašnji načelnik Darko Fištrović (SDP, HSS) osvojio je 49,54% glasova, a konkurenciju u drugom krugu činit će mu HDZ-ov Martin Nakani s 28,26%. Posljednje je mjesto zauzeo Ivica Srbljinović, kandidat Mreže, s osvojenih 20,93%.

Odlučeno u prvom krugu, ali ne bez napetosti, bilo je u Svetom Petru Orehovcu. Dosadašnjeg načelnika Franju Poljaka (HDZ) izazvao je SDP-ov Dražen Čuklić, a na birališta je izašlo gotovo 53% glasača s područja ove općine. Njihov odabir je Poljak s 1.047 glasova, dok se Čuklić zaustavio na brojci od 746 glasova.

Za kraj smo ostavili Sveti Ivan Žabno, koja nije imala nikakve dvojbe oko toga tko će voditi općinu naredne četiri godine. Bio je to dvoboj dvojice nezavisnih kandidata, a uvjerljivo je slavlje s 1.458 glasova odnio Nenad Bošnjak, aktualni načelnik, dok je Krunoslav Medač osvojio tek 176 glasova.

Ovim je rezultatima sve jasnije kako nezavisna scena preuzima primat na našem području. Osim što je Mario Rajn uvjerljivo slavio u prvom krugu gradonačelničkih izbora, već sada znamo i kako će dvije od četiri općine iz našeg okruženja također biti vođene nezavisnom rukom.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.