Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

SRETAN NOVAC: JAPANSKO UMIJEĆE SKLAPANJA MIRA S NOVCEM / Ken Honda; [s engleskog preveo Nenad Ljubić]. – Split: Knjigoteka, 2020.

Ono što je knjiga Marie Kondo ”Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život” učinila za urednost prostora u kojem živite, to će ova knjiga učiniti za vaš novčanik.

Ken Honda – japanski broj jedan, najprodavaniji autor u području osobnog razvoja, vrlo dobro zna da brzo bogaćenje nije dobar put k ostvarenju sreće. Novac je prečesto veliki izvor straha, stresa, ljutnje, a često je i uzrok mnogim raspadnutim vezama i brakovima. Mi smo skloni o novcu razmišljati kao o komadu papira ili nekom broju, ali on je daleko više od toga.

Novac se može smijati! Kada ga se daje s određenim osjećajem, stanjem svijesti ili raspoloženjem, novac mijenja energiju i ona može stvoriti snažan pozitivan utjecaj, ne samo na nas, nego i na druge ljude.

Iako ga se često zove guruom za novac, Kenov pravi posao tijekom prošlog desetljeća bio je da pomaže ljudima da otkriju alate unutar sebe, koje već posjeduju i uz njihovu pomoć iscijele svoj život i promijene svoj odnos prema novcu. U ovoj knjizi, ovaj “zen milijunaš” na praktičan i jednostavan način objašnjava kako izgraditi unutarnji mir dok radimo s novcem.

Naučite kako se s novcem odnositi na način dobrodošlice, kako njegov protok promatrati s poštovanjem i bez osjećaja nelagode i straha. Naučite sve o emocionalnoj inteligenciji novca, riješite se mita oskudice i prigrlite proces njegova davanja, ne samo primanja.

Svrha ove knjige nije da vas popravi! Jer, Ken Honda kaže: “Vi ste već u redu!”

BELETRISTIKA

PORIJEKLO / Saša Stanišić; prevela s njemačkog Anda Bukvić Pažin. – Zaprešić: Fraktura, 2020.

Ovako stvari stoje: zemlja u kojoj sam rođen više ne postoji. Dok je još postojala, smatrao sam se Jugoslavenom. Bio sam dijete multietničke države, plod i očitovanje dvoje ljudi koji su se voljeli i koje je jugoslavenski melting pot oslobodio okova različitih vjera i porijekla. Nekoć je baka govorila – tada sam imao deset ili pet ili sedam godina – da ja nikad neću varati ni lagati, nego samo pretjerivati i izmišljati. Razliku tada nisam znao (često je ne želim znati ni danas), ali sviđalo mi se što mi izgleda vjeruje. To jutro prije našega puta u Oskorušu opet je ponovila da je to znala oduvijek: “Izmišljanje i pretjerivanje, danas time i novac zarađuješ.”

U svojem trećem romanu Porijeklo Saša Stanišić pripovijeda o svojem putu iz rodnog Višegrada do njemačkog Heidelberga pa opet natrag, u bosanske planine, k svojoj baki. Topao, sjetan, duhovit i vrlo živopisan, očarao je njemačku publiku i dobio najznačajniju njemačku književnu nagradu, Deutscher Buchpreis za 2019. godinu. Izvanserijsko djelo koje će vas osvojiti na prvo, drugo i treće čitanje.

https://fraktura.hr/porijeklo.html

DJEČJI ODJEL

ZAŠTO JE ZEMLJA TAKO POSEBNA? / [tekst] Crispin Boyer; [prijevod] Duško Čavić. – Zagreb: Egmont, 2019.

Knjiga je dio National Geographic Kids kolekcije koja donosi odgovore na više od 1000 pitanja. Ovaj priručnik namijenjen je djeci osnovnoškolskog uzrasta i sadrži odgovore na pitanja poput: „Zašto se svijet okreće?“, „Zašto je lišće zeleno?“, „Zašto se poslije oluje pojavljuje duga?“, „Zašto se događaju potresi?“, „Što uzrokuje munje?“ te mnoge druge zanimljivosti.

https://katalog.kgz.hr/pagesresults/bibliografskiZapis.aspx?selectedId=458046793&currentPage=1&searchById=1&sort=0&age=0&spid0=1&spv0=znanost+za+djecu&mdid0=0&vzid0=0&xm0=1

KNJIGE ZA MLADE 

VODIČ ZA CURE / Marawa Ibrahim; ilustrirala Sinem Erkas ; [prevela Marija Perišić]. – Zagreb: Znanje, 2019.

Ova je duhovito napisana knjiga ono što treba svakoj curi koja se pita što se to zbiva s njezinim tijelom i mozgom koji se mijenjaju. Odrastanje je zabavno… ali nije uvijek lako ni jednostavno. Mnogo je nepoznanica, a katkad za cure zna postati čudno i neugodno. Ali ne brini! Ova knjiga sadržava SVE što cura treba znati. 

Marawa Ibrahim je sa 10 godina dobila prvu mjesečnicu. Bam! Da je barem uz nju bila neka mudra, zabavna i otvorena žena koja će je savjetovati o svim ženskim stvarima. Reći joj kako je to imati mjesečnicu i ispričati joj što se sve događa s njezinim tijelom. Netko tko će je nadahnuti, nasmijati i potaknuti da se osjeća dobro. Ali ti imaš ovu zabavnu i poučnu knjigu. Zato se odmah baci na čitanje! Knjiga obuhvaća poglavlja o mjesečnicama, hormonskim promjenama, grudima i grudnjacima, emocionalnoj inteligenciji, preživljavanju neugodnih trenutaka, zdravoj prehrani, vježbanju i spavanju te važnosti vremena posvećenoga sebi

https://znanje.hr/product/vodic-za-cure/292951

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.