Matica hrvatska poziva na večerašnje predstavljanje knjige

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima uoči Dana Grada Križevaca i Noći knjige poziva na književnu večer i predstavljanje knjige „Blato u dvorištu” Ratka Cvetnića, književnika, publicista i člana suradnika HAZU-a. O knjizi će govoriti novinar i književnik Vedran Kukavica i autor Ratko Cvetnić.

Predstavljanje knjige održat će se danas, 20. travnja 2021. u 17 sati u zgradi nekadašnje sinagoge, Strossmayerov trg 5.

O autoru i romanu Blato u dvorištu

Ratko Cvetnić,  hrvatski književnik (Zagreb, 26. VI. 1957.). Studirao povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Stručni je tajnik u Zagrebačkome sportskom savezu. Književnim se radom počeo baviti potaknut iskustvom što ga je stekao u Domovinskome ratu. Pozornost kritike i čitatelja privukao je autobiografskim zapisima Kratki izlet (1997.), u kojima je s ironijskim odmakom opisao ratnu svagdašnjicu. Objavio je i romane Polusan (2009.) i Povijest Instituta (2013.). Dvostruki je dobitnik ugledne nagrade za književnost Gjalski. Djela su mu prevedena na slovenski, poljski, njemački, engleski i nizozemski.

Roman Blato u dvorištu Ratka Cvetnića počinje opisom obiteljske fotografije koja je snimljena u turopoljskom selu Brestovcu u lipnju 1965., prije polaska na obiteljski izlet. Roman prati život obitelji Remenar koja je 1945. godine, odlukom komunističke vlasti, iz svojega toplog doma u središtu Zagreba prognana u hladno turopoljsko blatno dvorište.

Cvetnić ističe kako se njegova knjiga temelji na stvarnoj sudbini jedne zagrebačke obitelji, čiju je priču fikcionalizirao i preselio u „izmišljeno turopoljsko dvorište”, ali držeći se pritom stvarnih činjenica. „Priča ima svoju stvarnosnu podlogu u sudbini zagrebačke obitelji Kamenar,  koja je davala predstavnike hrvatskoga javnog života u različitim segmentima obrazovanja, politike, klera još od vremena Jelačića, iliraca, početaka industrijalizacije. U svakoj generaciji oni su dali jedan zamašan broj osoba koje su nekako konfigurirale naš građanski sloj.” 

„Recimo: stvarna obitelj Kamenar, čija je sudbina bila osnovni povod za roman, bila je prognana u Greberanec kraj Križevaca. Ja sam svoje Remenare premjestio u Turopolje, gdje sam doma.”

Za roman Blato u dvorištu (2018.) Cvetnić je dobio Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička postignuća u Repubici Hrvatskoj za 2018., i to za područje književnosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.