Marijan Erhatić i njegov zet ’muljali’ s kreditima

Na suđenje u Koprivnicu doputovao je iz Pule, gdje već izdržava kaznu zbog gospodarskog kriminala

KOPRIVNICA – Na nastavku suđenja Križevčaninu Marijanu Erhatiću (74), bivšemu visokom hrvatskom dužnosniku, koji trenutačno leži u zatvoru zbog gospodarskog kriminala, ustanovit će se je li počinio još kakva kaznena djela zbog kojih bi mu se mogla produljiti kazna.

Erhatić, koji je početkom devedesetih godina bio zamjenik ministra financija, pa direktor Banke za obnovu, a jedno vrijeme i šef Komisije za popis i procjenu ratnih šteta, osuđen je zbog isisavanja novca u vlastite džepove putem svojih poduzeća Plastor i Tiskara između 1996. i 1999. godine. Nepravomoćnu presudu koprivničkog Županijskog suda na dvije godine i osam mjeseci iza rešetaka, donijetu još 2003. godine, u većemu je dijelu potvrdio Vrhovni sud. Također je presuđeno da se bivšemu doministru financija oduzme nezakonito stečena imovinska korist od oko četiri milijuna kuna.

Erhatić bi iz zatvora trebao izići na slobodu u srpnju ove godine ako mu se ne dokaže nova krivnja. I na suđenje u petak u Koprivnicu stigao je iz Pule, gdje odslužuje kaznu.
Sudi mu se ponovno za točku optužnice koja govori o navodnim kreditnim makinacijama koje su Erhatić i njegov zet Renato Molnar, drugooptuženi, navodno počinili putem Plastora i varaždinske tvrtke HF, čiji je Molnar bio direktor. Riječ je o kreditu od 5,7 milijuna kuna koji je podigao Plastor, a njime su vraćeni HF-ovi dugovi.

Kao bitan svjedok za dokazivanje ili odbacivanje optužnice pojavljuje se Willi Steigerwald, bivši njemački nogometaš, koji je imao udjele u svim Erhatićevim tvrtkama. No, on se uporno ne želi pojaviti na koprivničkome sudu, pa mu je sudsko vijeće odlučilo uputiti poziv diplomatskim kanalima.

 

 

Marijan Erhatić na suđenje je došao iz pulskoga zatvora | Fotografirao Nikola Wolf

– Koliko znam, on ima tri adrese u Njemačkoj, dvije u Zagrebu i jednu u marini na Jadranu. Ja ću vam dati te adrese, ali ne vjerujem da će se pojaviti. On previše toga zna i ima previše veza da bi si dopustio da nastrada zbog ovoga – kazao je Erhatić na suđenju, aludirajući na moguću upletenost njemačkoga svjedoka u kakve nezakonite radnje. Zbog duge procedure dostavljanja poziva za Willija Steingerwalda u inozemstvo, pitanje je kada će biti sazvano novo ročište u procesu protiv bivšeg doministra.

Sudi se i bivšem šefu Tiskare

Uz Erhatića i njegova zeta, na optuženičkoj je klupi ponovno i Božidar Juri, bivši direktor križevačke Tiskare, koji je optužen krivnje da je zloporabio svoj položaj kako bi si pribavio stan u Zagrebu na račun poduzeća. On je za prvoga suđenja oslobođen optužbe, ali je Vrhovni sud naložio da se stvar još jednom preispita.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.