Zalihe lijekova u koprivničkoj i bjelovarskoj bolnici na rubu

Uz nagli rast broja novozaraženih koronavirusom, problem koji okupira medije, ali i pozornost cjelokupne javnosti, astronomski je dug koji bolnice, odnosno država, imaju prema veledrogerijama. Da je stanje itekako ozbiljno i alarmantno, potvrdio je prije nešto više od mjesec dana ministar financija Zdravko Marić, rekavši kako je dug veledrogerijama 1. ožujka premašio je 6 milijardi kuna, a svakim danom raste za oko 20 milijuna kuna.

U međuvremenu se taj dug malo smanjio, no konačnog rješenja nema na vidiku. Sastanak ministara zdravstva i financija Vilija Beroša i Zdravka Marića sa predstavnicima veledrogerija u utorak nije rezultirao konkretnim financijskim rješenjem za smanjenje dugova za lijekove, no Vlada RH planira s time izaći pred veledrogerije za 10-ak dana, najavio je ministar financija Zdravko Marić.

Kako bi dodatno skrenuli pozornost na ozbiljnost ovog problema, HUP-ova koordinacija veledrogerija objavila je na svojoj stranici brojač duga za isporučene lijekove kako bi javnost u svakom trenutku znala stanje duga. U trenutku pisanja ovog teksta, dug iznosi nešto više od 5.5 milijardi kuna.

Posljednjih dana svjedočimo scenariju kakav se morao izbjeći. Naime, veledrogerije su dijelu bolnica ili ograničile ili potpuno prekinule isporuku lijekova, što je u konačnici dovelo do toga da se zalihe lijekova u bolnicama rapidno smanjuju. Shodno tome, pacijenti, i to oni u najtežem stanju, ostaju bez prijeko potrebnih lijekova. Prvi su na udaru onkološki pacijenti od kojih neki nisu mogli dobiti svoje lijekove, a čije priče sve češće možemo čitati u hrvatskim medijima.

Normalizacija opskrbe nužna je za funkcioniranje bolnica, a među ugroženijima se nalazi i koprivnička opća bolnica. Prema jučerašnjim navodima portala 24sata, zalihe lijekova u OB Koprivnica dostatne su za svega 12 dana. U problemima je i još jedna, nama susjedna, bolnica. Naime, ravnatelj bjelovarske bolnice dr. Alouch Ali potvrdio je za 24sata da su im zalihe “tanke” i nadaju se brzom rješenju.

Cjelokupnu je situaciju na današnjoj konferenciji za medije komentirao i Vili Beroš:

“Kada je riječ o dugovima veledrogerija, uplaćenih 900 milijuna kuna je znak Vlade da se poboljša stabilnost sustava. Razgovori nisu završili, oni su i danas, idući tjedan planiram sastanak s veledrogerijama. Svi dionici procesa pokazuju svjesnost situacije. Predstavnici veledrogerija su me izvijestili da će od danas normalizirati opskrbu lijekovima bolnica, ali to ne znači da smo problem riješili već da ćemo nastaviti razgovarati”, kazao je Beroš, a prenosi N1.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.