Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1322

Stadion u Ateni na kojem su održane 1. Olimpijske igre novoga doba, otvorene 6. travnja 1896. godine, prije točno 125 godina (foto R.Matić 2005. godine)
Stadion u Ateni na kojem su održane 1. Olimpijske igre novoga doba, otvorene 6. travnja 1896. godine, prije točno 125 godina (foto R.Matić, 2005. godine)

U Temi Krugova slušamo četvrtih petnaestak minuta javnog predavanja o poimanju beskonačnosti u životu, filozofiji i znanosti, dr. sc. Petra Pavlovića iz ciklusa predavanja i rasprava U potrazi za smislom znanosti, u okviru projekta Future Hub Križevci, koje je održano 13. ožujka u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Križevci. Ovoga puta slušamo dio predavanja u kojem se govori o ideji beskonačnosti kod Anaksimandra i Plotina koja je u našoj, zapadnoj civilizaciji, teško dolazila do izražaja pored velikog autoriteta Aristotela i u filozofiji i u religiji.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Magdalenina knjižnica na kotačima Željke Horvat Vukelje, knjiga za mlade je Hilda i planinski kralj Lukea Pearsona, na odjelu beletristike Poštovani gospodine M. Hermana Kocha, a na stručno-znanstvenom odjelu Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah? Vedrane Stantić i Anite Peti Stantić.

Na današnji datum rođen je Stjepan Gradić, a Raffaello Santi je i rođen i umro, potresi su pogodili Dubrovnik i L’Aquilu, otvorene su prve Olimpijske igre novoga doba, umrli su Albrecht Dürer i Niels Henrik Abel.

U Vijestima Krugova bavimo se povorkom faraona, oproštajem od projekta Europska prijestolnica kulture, Modernom galerijom koja se više neće tako zvati, rođendanom Francisca Goye, kipom Nikole Tesle u Gospiću, podsjećamo na izložbe u Likovnoj galeriji i u Klubu kulture u Križevcima, te na događaje na Future Hubu Križevci.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo godišnjicu smrti Isaaca Asimova, događaje na Marsu, otkrivanje novih ekstrasolarnih planeta, X-zrake koje stižu s Urana…

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Igora Stravinskog, Mateja Meštrovića, Vangelisa, Annie Lennox, grupa Tangerine Dream, Leb i sol, Hakuna Matata i ABBA.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1322 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 6. travnja od 17 sati, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.


20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.