Gostovanje učenika Glazbene škole Alberta Štrige u Avignonu

Od srijede, 23. siječnja, do nedjelje 27. siječnja, učenici i profesori gitare i tambure s Glazbene škole Alberta Štrige, bili su u Avignonu u Francuskoj kao gosti tamošnjeg glazbenog konzervatorija, Conservatoire du Grand Avignon. Glazbenici su sudjelovali na dvama koncertima u sklopu gitarističkog festivala, a na gostovanje ih je pozvala organizatorica festivala, gitaristica Ines Martinez, asistentica Konzervatorija i rodom Križevčanka. Na festivalu su u četvrtak nastupili učenici profesorice Tamare Perc. Kvintet gitara u sastavu Jakov Cetl, Dora Rebić, Karlo Orejaš, Luka Knapić i Marija Selak predstavio se dijelom repertoara s državnog natjecanja, a članovi kvinteta su izveli i solističke skladbe. Kao solist se s polusatnim repertoarom na istom koncertu predstavio učenik srednje škole, gitarist Luka Lovreković, koji je ove školske godine nastupio i u sklopu ciklusa mladih glazbenika u Matici hrvatskoj.

 

Uz križevačke, nastupili su i učenici avinjonskog konzervatorija svih uzrasta i godišta. Naime, konzervatoriji su, za razliku od glazbenih škola u Hrvatskoj, koncipirani tako da se na njima mogu školovati i djeca i odrasli i to na svim obrazovnim razinama. S obzirom da je avinjonski konzervatorij namijenjen prvenstveno amaterskim sviračima, razina spremnosti i glazbene zrelosti križevačkih gitarista naišla je na veliko odobravanje i pohvale profesora Konzervatorija.
Sljedeći koncert, u petak 25. siječnja, bio je rezerviran za tamburaški orkestar pod vodstvom profesora Igora Kudeljnjaka kojem su se na jednoj točki, „Cavatini“ Stanleyja Myersa, pridružile i solistice Tamara Perc i Ines Martinez. Orkestar je u prepunoj dvorani Kozervatorija izveo jednosatni program, pretežno s djelima hrvatskih skladatelja, i bio je ispraćen ovacijama publike.

Osim ovih koncerata, u sklopu festivala je svaku večer bio organiziran nastup nekog gitarista ili sastava s gitarom, a križevački učenici i profesori su sa zanimanjem pratili cijeli program. Uz to, organizatori gostovanja, prvenstveno profesori Ines Martinez i Anges Gilles, potrudili su se da Križevčani imaju ispunjen i zanimljiv tjedan. Organiziran je tako razgled Avignona, srednjovjekovnog i povijesno važnog grada, u kojem je, između ostalog, više od sto godina bilo papinsko sjedište. Treba uz to spomenuti i da su, uz financijsku pomoć koju su za ovo putovanje pružili Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, domaćini osigurali i primjeren smještaj za učenike i profesore, kao i dio obroka. Izvan ovakvih formalnih okvira bilo je još mnogo detalja koji su pokazali velik trud organizatora, na kojima su križevački glazbenici ostali neizmjerno zahvalni. Neformalna druženja su uključivala javno gledanje (i navijanje bez straha) rukometne utakmice Hrvatska-Francuska ili pak sviranje i nastupe na ulici usred avinjonske „špice“.

Iskustva sakupljena na ovom putovanju imala su više razina koje možda nije niti moguće pobrojati na jednom mjestu, ali one svakako uključuju upoznavanje novog grada, kulture i glazbeno-obrazovnog sustava, iskustvo nastupa pred međunarodnom publikom i mogućnost usporedbe s učenicima i profesorima iz druge zemlje i promociju  zemlje, grada i vlastite bogate glazbene tradicije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.