Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1320

Promatranje neba, prvenstveno Mjeseca i Marsa 19. ožujka 2021. u okviru projekta Future Hub Križevci (foto iz arhive projekta)

U Temi Krugova slušamo drugih petnaestak minuta javnog predavanja o poimanju beskonačnosti u životu, filozofiji i znanosti, dr. sc. Petra Pavlovića iz ciklusa predavanja i rasprava U potrazi za smislom znanosti, u okviru projekta Future Hub Križevci, koje je održano 13. ožujka u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Križevci.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Lukasova plesna pustolovina Tome Vege, knjiga za mlade je Kraj Matsa Strandberga, na odjelu beletristike Izbrisani Zorana Lisjaka, a na stručno-znanstvenom odjelu Na Kamalin način: Američki život Dana Moraina.

Na današnji datum rođeni su Joan Crawford, Erich Fromm, Akira Kurosava i Mato Damjanović, prvi put je zabilježena upotreba izraza “OK”, premijerno je izveden Händelov oratorij Messiah, Elisha Otis instalirao je prvo dizalo u ulici Broadway u New Yorku, patentiran je tramvaj, braća Wright prijavili su patent za leteći stroj, osnovana je Svjetska meteorološka organizacija. Umrli su Tito Strozzi, Ljubica Oblak-Strozzi i Elizabeth Taylor.

U Vijestima Krugova bavimo se izložbom o vodi, Virtualnom galerijom u Umjetničkom paviljonu, te dokumentarnim filmom Novi val – 40 godina nakon, podsjećamo na izložbu u Likovnoj galeriji u Križevcima, te na događaje na Future Hubu Križevci.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo početak proljeća, pojavu nove u Kasiopeji, suradnju Kine i Rusije u svemiru, prolazak još jednog asteroida pored Zemlje, novosti s Marsa, te testiranje raketnih motora za najjaču raketu na svijetu.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Hjalmara Borgstrøma, Louisa Glassa, Davorina Bogovića, grupa Haustor te Leb i sol.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1320 na programu je Radija Križevci (96,6 MHz) u utorak, 23. ožujka od 17 sati, a dopunjena verzija bit će uskoro dostupna na web stranicama Future Huba Križevci gdje su već dostupne emisije od broja 1301 do 1312. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!

Vrijednost projekta Future Hub Križevci je 1.779.092,12 kuna koje su odobrene iz operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u sklopu natječaja „Prostori sudjelovanja – Razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt Future Hub Križevci sufinanciraju Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade RH. Stajališta izložena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Udruge P.O.I.N.T. Križevci i ni na koji se način ne smatra da odražavaju stajališta Europske unije, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Vezano

Komentari su zatvoreni.